Петак, 21. Новембар 2014.

Пчелари у склопу студијског путовања посетили пчеларе у Аустрији


У оквиру реализације пројекта „Дунавска кућа меда“, група од  40 пчелара из Неготина, Кладова, Кривеља, Зајечара и једним бројем чланова ИО СПОС-а, боравила је у тродневној студијској посети пчеларима Аустрије и Савезу пчелара Аустрије.


Овом приликом, пчелари из Србије, имали су прилику да виде најсавременију пчеларску производњу, пчеларску опрему, пчеларске школе, каквих је веома мало у Европи, на породичној фарми ПЧЕЛАРСТВО УРС и  приватној школи пчеларства у Грацу - Горња Аустрија, а затим у Доњој Аустрији, државну школу у којој се образују пчелари из целе Аустрије. 

Пчелари Тимочке Крајине били су у прилици да од врхунских стручњака Јозефа Улца и Јасмин Цвинц, сазнају технику пчеларења, организацију, законску регулативу, образовање пчелара, маркетинг и све што је потребно за успешно пчеларење.

Делегација, коју је предводио заменик председника СПОС-а, Милутин Петровић, примљена је од стране Председника Савеза пчелара Аустрије, којом приликом су размењена досадашња искуства, начин рада, организованост, законска регулатива, досадашња сарадња и остваривање даље непосредне сарадње два савеза у обостраном интересу.

Председник пчелара Аустрије упознат је са пројектом „Дунавска кућа меда“ и даљим циљевима.