Петак, 26. Децембар 2014.

Отворена Канцеларија за алтернативне санкције у Неготину

Директор Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде др Милан Стевовић и председник Општине Неготин, Јован Миловановић, отворили су данас Канцеларију за алтернативне санкције у Неготину.

Отварање канцеларија резултат је Меморандума о сарадњи који је министар правде Никола Селаковић потписао са Општином Неготин са циљем да грађани који су осуђени на блаже казне затвора или новчане казне изврше ту своју обавезу на примернији начин него до сада док, истовремено, држава штеди на смештају, исхрани и обезбеђењу.

“Ово је 23 канцеларија која је отворена у Србији, а до краја године отворићемо свих 25 канцеларија и на тај начин испунити Уставну обавезу, а то је да алтернативно кажњавање буде доступно на читавој територији државе. Пројектом, који радимо у сарадњи са ЕУ, је било превиђено да се реализација отварања канцеларија заврши у 2016. години, а ми то чинимо две године раније. За сва кривична дела за која је запрећена казна до три године затвора моћи ће да изрекне нека алтернативна санкција. То је рад у јавном интересу од кога ће држава и буџет Републике Србије имати користи јер неће издржавати казне у затворима, већ ће бити на слободи и радити неки посао у јавном интересу, за који они сматрају да могу да раде и који је примерен послу који су радили пре тога и за који су дали свој потпис односно сагласност, пре него што отпочну те радове. Са друге стране, локална самоуправа ће имати користи, јер ће ти радови бити у смислу комуналних услуга, комуналних делатности, геронтолошких центара, културних институција. На крају алтернативне санкције подразумевају хумани однос према појединцу који је погрешио и он на тај начин враћа добрим друштвеној заједници и та хумана нота прожима целокупно извршавање кривичних санкција”, рекао је Стевовић и додао да нови прописи дају већа овлашћења Управи у погледу заштитног надзора условно отпуштених, односно оних којима суд омогући условни отпуст после одслужене две трећине казне.

Стевовић је додао да је будућност у електронском надзору, тј.  тзв “кућном притвору” и “кућном затвору”  што ће у великој мери смањити трошкове за државу и убрзати кривичне поступке.

“На данашњи дан, имамо 948 алтернативне санкције у извршењу, а очекујемо да после отварања свих 25 канцеларија овај број буде виши. У Европској унији је просек од 50 до 60 одосто у односу на затворске казне. Код нас, ако узмемо у обзир да имамо око 10.500 затвореника и око 1000 са алтернативним санкцијама, то је само 10 посто али ћемо се трудити да европски процент достигнемо до 2020 године. Надамо се да ће алтернативно кажњавање смањити и стопу рецидива, која је сада у Србији око 72, одсто док се тај проценат у ЕУ креће око 63 одсто, навео је Стевовић.

Спровођењем алтернативних санкција током 2013 и 2014 године начињене су велике уштеде у буџету Републике Србије. Поред уштеде у буџету створена је и нова вредност у друштву и локалној заједници.

Општина Неготин у договору са директорима ПД „Ђердап“ и ХЕ „Ђердап 2“ обезбедила је просторије за отварање канцеларије, а биће расписан и конкурс за пријем лица која ће радити у овој канцеларији.