Субота, 15. Септембар 2018.

Oтворена изложба Милоша Шобајића

У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“, у оквиру 53. фестивала „Мокрањчеви дани“ , отворена је изложба слика Милоша Шобајића из колекције уметничке галерије „Радионица душе“.


Након уводне речи  мр Милана Радосављевића, уредника ликовног програма Дома културе, изложбу је званично отворио Александар Гајовић, државни секретар Министарства културе и информисања. Републике Србије.


Присутнима се обратио и сам аутор, који је укратно представио своја дела која су овом приликом изложена у галерији Дома културе у Неготину. Отварању изложбе присуствовала је и Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре, Владимир Величковић, председник општине Неготин и Мерлина Селенић, заменица председника општине Неготин.    


Милош Шобајић, рођен је у Београду, 1945. године.  Завршио је Академију ликовних уметности у Београду. Живи и ради у Паризу од 1972. године. 2005. године је у Београду основао Факултет за уметност и дизајн на Универзитету Мегатренд, на коме је био професор и декан, a oд 2012.године је почасни доктор и професор емеритус. Ментор је на докторским студијама из области ликовне уметности. Гостујући је професор на Luxun Academy of Fine Arts у Кини, где је предавао сликарство од 2004. до 2006. године.


Имао је преко осамдесет самосталних изложби и излагао на преко четири стотине двадесет групних изложби. Његова дела се налазе у близу четрдесет музеја широм света. Ове године га је Руска Дума одликовала орденом Почасног грађанина Русије, а добитник је и низа награда у Србији: Вукова награда, Златни беочуг Београда, награда Капетан Миша Анастасијевић и др.


О Милошу Шобајићу је објављено пет монографија у Паризу, Београду и Лондону, у којима су уводне текстове написали Ален Жуфруа, Петер Хандке, Едвард Луси Смит и други аутори. О његовом делу је написано близу седам стотина текстова у француској, италијанској, српској, америчкој, јапанској, грчкој и немачкој штампи, а реализован је и велики број телевизијских филмова и приказа.


Самосталне изложбе су му организовале престижне институције, музеји и галерије, од Париза, Рима и Брисела, до Кине, Америке и Русије. Легат Милоша Шобајића се отвара у Београду 2018. године.