Уторак, 27. Јануар 2015.

Отворена изложба фотографија „Хиландар“

Изложба фотографија ликовног уметника Станка Костића „Хиландар“ отворена је синоћ у галерији Тодорчетовог конака. Изложба, представља антолошки избор фотографија, које је овај уметник начинио у манастиру Хиландару, током 2010. године.

По мотиву који Костић користи, фотографије се могу поделити на панорамске снимке манастира и околине, амбијанталне целине у оквиру манастира, архитектуру манастирског комплекса, ентеријер и живопис католикона манастира. У примарном контексту ове фотографије имају форму уметничког израза, али подједнако важно носе и документацијски карактер као сведочанство баштине Хиландара.

Изложбу је у присуству Његовог Преосвештенства Епископа тимочког господина Илариона и бројне публике свечано отворио Црквени хор Храма Св. Тројице са диригентом Светланом Кравченко.

 

На самом почетку публици се обратио в. д. директора Музеја Крајине, Ивица Трајковић, казивајући стихове песме „Свети Сава“ аутора Војислава Илића, након чега је одржао пригодан говор, а затим реч препустио в. д. директору Историјског архива Неготин, Ненаду Војиновићу.

 

Аутор изложбе Костић је објаснио да је идеја за изложбу потекла од реченице коју је једном приликом чуо: "Ако се било где икада изгубимо као народ, вратите нас у Хиландар".

"Направио сам педесетак фотографија како би приближио тај храм српске духовности и основну ћелију српске културе онима који нису у могућности да посете Хиландар", рекао је Костић.

 

Присутнима се, затим, обратио и протојереј-ставрофор Ранко Јовић који се осврнуо на своју прву посету Хиландару говорећи о културном, духовном и историјском значају манастира.

 

Изложба ће бити отворена до 26. фебруара 2015. године.