Понедељак, 24. Јун 2019.

Освештана зграда Кола српских сестара у Неготину

Његово преосвештенство, Владика тимочки Г. Иларион уз саслужење свештеника Архијерејског намесништва Неготин, минулог викенда освештао је просторије обновљене зграде Кола српских сестара у улици Радета Недељковића у Неготину. Свечаном чину освештања присуствовали су Владимир Величковић, председник Општине Неготин, Мерлина Селенић, заменик председника Општине, Татјана Панић, члан Општинског већа, Кети Фенслоу, оснивач Удружења Срба у Чикагу „Наши Срби“, донатори,пријатељи и чланови организације Кола српских сестара.

  

„Дошао је овај дан, након деценија и деценија чекања да се ова зграда обнови и добије ново лицем обновњено, да ако Бог да коначно у њој почне да се дешава и развија нови живот, да се утврђује нова духовност и да се чини мисија цркве. Кроз помоћ онима којима је то најпотребније, кроз помоћ талентованој деци, што је свакако Коло српских сестара здушно и чинило, дајући пример многима на територији неготинске општине и шире. Да је заиста без обзира на тешкоће у времену у којима живимо могуће, ако постоји добар циљ и ако је, окупљање чланица Кола српскх сестара, идеја водиља, хришћанска врлина милосрђа и помоћи ближњима.“ поручио је присутнима владика тимочки Г. Иларион након освештања.

  

Зграда Кола српских сестара у Неготину која након више деценија враћена првобитном власнику, Колу српских сестара, обновљена је захваљујући помоћи локалне самоуправе, хуманитарне организације „Наши Срби“ из Чикага, организација и појединаца којима је Александра Цана Петровић, председница Кола српских сестара у Неготину,  уручила захвалнице. 

  

„ Ово је велики дан за нас. Дан када ће ова кућа, овај дом бити отворен за сву децу Неготина и за све људе који су у невољи. Трудићемо се да пружимо руку онима којима помоћ треба, ми чланице Кола српских сестара али позивам младе жене да нам се придруже јер чланство мора да се подмлади. Под овим кровом од сада ће бити и живље и лепше.“ истакла је Александра Цана Петровић, председница организације и посебно захвалила протојереју ставрофору у пензији,  Ранку Јовићу на вишегодишњој несебичној помоћи и подршци у раду.

  

У програму који је приређен поводом освештања Дома ове милосрдне организације која је у претходном периоду помагала првенствено деци учествовали су Хор Храма Свете Тројице, дечији хор „Вивак“ и етно група „Класје“  ОШ „Вук Караџић“ .