Понедељак, 05. Аугуст 2013.

Освећен обновљени Храм „Вазнесења Господњег“ у Шаркамену


У оквиру Светоилијских дана у Шаркамену код Неготина, освећен je обновљени Храм „Вазнесења Господњег“, уз Свету архијерејску литургију коју је служио Епископ тимочки Јустин са неготинским свештенством. У обнови Цркве учествовали мештани села са својим прилозима, донацијама и радовима на изградњи, уз подршку Епархије Тимочке и општине Неготин.

 

Епископа тимочког Јустина, у порти Цркве „Светог Вазнесења Господњег“ у Шаркамену, дочекало је свештенство Црквене општине Неготин и мештани овог крајинског села, који су касније, у великом броју,  присуствовали Светој архијерејској литургији и чину малог освећења обновљеног Храма.


Црква „Светог Вазнесења Господњег“ у Шаркамену, грађена је од 1929. до1934. године када је и освећена. Позната је и као Спомен-храм 97 изгинулих мештана у Првом светском рату, а иницијативу за обнову овог храма који је увек имао значајно место у животима Шаркаменаца покренуо је Милосав Јоцић, задужбинар.

 

„Уз помоћ неготинских свештеника, посебно Ранка Јовића, старешине Цркве„Свете Тројице“, ми смо пре 11 година кренули у обнову Храма „Светог Спаса“. Новчаним прилозима, али и вредним радом успели смо да овом светом месту вратимо сјај који оно свакако заслужује и ја сам неизмерно срећан због тога и захвалан свима који су помогли обнову“, наводи Милосав Јоцић, који се после вишедеценијског рада у земљама ЕУ, као пензионер, вратио у Шаркамен..

Драган Милошевић, председник Савета Месне заједнице, истиче да Шаркамен захваљујући слози мештана има и друге планове за будућност села и да се нада помоћи локалне самоуправе.


У програму који су поводом свечаности извели чланови КУД-а „Врело Шаркамен“, у порти Цркве , заслужним појединцима који су дали допринос обнови Храма „Светог Вазнесења Господњег“, додељена су признања и захвалнице.

 

Светоилијски дани у Шаркамену завршени су у вечерњим сатима наступима културно-уметничких друштава „Димитрије Беливакић“ из Буковча и, наравно, домаћина, чланова КУД-а „Врело” Шаркамен.