Уторак, 12. Новембар 2013.

Одржани „Дани јабуке- Карбулово 2013.“

У организацији удружења “Воћар“ из Карбулова, у том селу одржана је привредно-културна манифестација „Дани јабуке-Карбулово 2013.“ Произвођачи јабуке имали су прилику да од водећих стручњака у овој области сазнају новине које препоручује наука, размене искуства, друже се и уживају у културном програму.

Карбулово је одувак познато по производњи воћа, али су се пољопривредници из овог села  последњих година прочули по производњи јабука. Тренутно на атару овог села под јабуком има 50 хектара. Годишњи род износи око 100 вагона изузезно квалитетних јабука, од којих половина заврши на иностраном тржишту, највише у Азербејџану и Русији, истакао је Славољуб Станковић, председник удружења „Воћар“ из Карбулова.

Поздрављајући домаћине, „Дане јабуке“ отворио је Драгољуб Ђорђевић, заменик председника општине.

Посао који успешно развијате прави је доказ да је перспектива Неготинске Крајине управо у коришћењу природних потенцијала којима наш крај, на срећу обилује. То је и велика развојна шанса, али и прилика за запошљавање младих и њихов повратак на село. А то ће се догодити онда када та производња буде исплатива, стабилна и песпективна. Због тога ћемо ми из локалне власти увек подржавати ваше напоре да постигнете боље резултате и тако својим породицама омогућите квалитетније услове за живот и рад“  – истакао је Драгољуб Ђорђевић, заменик председника Општине.

Професор др Зоран Кесеровић са департмамна за воћарство, новосадрског Пољопривредног факултета указао је присутним воћарима на нове технологије и сортимент у производњи јабуке. Он је нагласио значај противградних мрежа, удруживања произвођача, као и изградње савремене хладњаче за складиштење овог воћа.

„Овај крај има изузетне услове за производњу јабуке и тај потенцијал треба искористити. Јабука је ове године изузетно родила, али да би постигли још бољу зараду неопходно је да се удружите и у сарадњи са локалном самоуправом изградите савремену хладњачу“ – саветовао је др Зоран Кесеровић.

Предавања о заштити јабуке одржали су стручњаци  „Агромаркета“ и „Агроцентра“, као и Пољопривредно саветодавне службе. Културни програм за учеснике „Дана јабуке“ приредило је КУД „Карбулово“ из Карбулова.

Покровитељ манифестације „Дани јабуке“ је Општина Неготин.