Четвртак, 13. Јул 2017.

Одржани четврти „Дани дијаспоре“ у Неготину

У организацији Удружења „Дијаспора Источне Србије“ и уз присуству представника Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије,  руководства Општине Неготин и других гостију, одржани су четврти „Дани дијаспоре“.

 

Основни циљ Удружења Дијаспора Источне Србије од самог оснивања је повезивање људи из дијаспоре са људима у матици, на економском, културном, уметничком, спортском и сваком другом, обострано корисном плану, као и размена искуства и позитивних идеја. Један од начина је и организовање „Дана дијаспоре“, који се већ четврти пут организују 12. јула, на Петровдан, када је и слава Удружења.

 

Госте из министарства и дијаспоре, поздравио је председник општине Неготин, Владимир Величковић. Он је том приликом истакао да у претходном периоду нису искоришћени у довољној мери потенцијали дијаспоре и да ће један од задатака локалне самоуправе у наредном периоду бити успостављање што боље сарадње са нашим људима у дијаспори, кроз организовање састанака и презентација, којима би се привукли потенцијални инвеститори.

 

У великој скупштинској сали одржана је и свечана Скупштина Удружења „Дијаспора Источне Србије“, коју је отворио Боривоје Крекуловић, председник Удружења.

 

Присутнима се обратио и Вукман Кривокућа, из Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, који је говорио о напорима Управе и министарства на повезивању дијаспоре са својом матичном земљом.  

На Данима дијаспоре презентовани су и туристички потенцијали општине Неготин, а након тога отворена је дискусија на тему “Здравствене заштите и безбедности имовине грађана” у којој су поред присутних учествовали и представници Здравственог центра Неготин и Полицијске станице.