Понедељак, 20. Јун 2016.

Одржани 44. Крајински обичаји

Изворна група из Бучја код Бора, одлуком жирија „Крајинских обичаја“, свеукупни је победник овогодишње смотре, која се организује већ 44 године у спомен на победу Хајдук Вељкових устаника над надмоћнијом турском војском у Штубику и Малајници, 1807. године. Овај ансамбл окитио се и наградом за најбољи приказ народног обичаја.

Никица Стојковић из бољевачког Савинца добитник је признања за најбоље извођење народне мелодије, група певача из зајечарског Великог Извора за најбоље извођење песме, ансамблу из Оснића код Бољевца припала је награда за најбоље извођење игара, а изворној групи из Нереснице код Кучева за ношњу.

На крају програма, већ по традицији, приређен је и избор најлепше чобанице. Јелена Јовановић из Великог Извора најлепша је чобаница 44. „Крајинских обичаја“, док су титуле њене прве и друге пратиље освојиле Милица Јоновић из Бучја и Александра Аранђеловић из Штубика.

На великој сцени у Штубику, 19. јуна, надметале су се групе из Бучја (Бор), бољевачких села Оснић и Савинац, Великог Извора из општине Зајечар, Нереснице (Кучево), као и села домаћина, док су у ревијалном делу програма наступили фолклорна група „Жарава“ из Видина и КУД инвалида рада из Бора.

У народном вишебоју, Горан Маринковић из Штубика доказао је и ове године да му нема равног у потезању чобанског штапа. Друго место је заузео Жељко Ивановић из Штубика, а треће Мирослав Војиновић из Бучја. Александар Ђорђевић из Савинца шампион је у дисциплини бацања камена са рамена, док је другопласирани домаћин Жељко Ивaновић, а трећепласирани Предраг Вучковић из Великог Извора. Штубичанцу Немањи Бикићу, прошлогодишњем вицешампиону, припала је титула најбољег у дисциплини скок у даљ. Другопласирани је Предраг Вучковић из Великог Извора, док је треће место освојио Жељко Илић из Савинца. Екипа из Штубика у мушкој конкуренцији показала је највише спретности у надвлачењу конопца савладавши другопласиране такмичаре из Бучја, али  су зато припаднице лепшег пола из Бучја биле јаче од колегиница из Штубика у надвлачењу конопца.

Овогодишњу манифестацију „Крајински обичаји“ коју организује Дом културе „Стеван Мокрањац“ у сарадњи са штубичком школом „Хајдук Вељко“, овим селом и КУД-ом „Прераст“, помогли су Министарство културе и информисања Републике Србије и општина Неготин.

Ова тродневна смотра отворена је 17. јуна, у неготинском Дому културе.

 „Успомену на чувену битку у Штубику и Малајници чувамо „Крајинским обичајима“ манифестацијом која нас из године у годину, пуних 44 године, уверава да смо народ који има шта да чува, негује и покаже. Обавеза коју смо, као ваши представници ових година у локалној самоуправи преузели је, да пружимо пуну подршку догађајима који Неготин високо позиционирају на лествици културе Србије. Најважнији догађај Фестивал „Мокрањчеви дани“, етно фестивал „Гергина“ и ВЕФ, „Сусрети села“, „Крајински обичаји“, „Чучук Станини дани“ „Неготинско лето“, „Мајске свечаности“, концерти, позоришне представе, изложбе, промоције, издавачка активност и још много тога, организују се уз пуну финансијску и сваку другу потребну подршку општине. Трудимо се да сваке године, у складу наших могућности унапредимо и обогатимо културни живот града и општине јер то смо ми, то је наше лице, унутрашње, које треба пажљиво и истрајно неговати“ истакла је Татјана Панић, члан Општинског већа задужена за културу и туризам на отварању 44. „Крајинских обичаја“.

Након церемоније отварања,  одржан је и концерт београдског АКУД-а „Бранко Крсмановић“.

Ансамбл народних игара и песама  је основан 1945. године као једна од активности културно-уметничког друштва студената Београдског Универзитета. Прву званичну афирмацију је стекао на фестивалу омладине Југослвије 1948. године. Доласком маестра Бранка Марковића 1949. године, првака Балета Београдске опере, ансамбл је започео са радом на студиозном оплемењивњу богатог фолклорног наслеђа нашег народа.Највиша признања у земљи и иностранству, освојене награде на многобројним Фестивалима, уврстиле су овај ансамбл у ред најпознатијих у земљи и инострнству и донела им епитет „Амбасадора добре воље и културе“.Данас је овај ансамбл један од најрепрезентативнијих  и најцењенијих чувара народне  традиције и редовно наступа и одржава концерте на сценама широм Србије. В.д. уметничког руководиоца Ансамбла народних игара и песама је Дарко Тодоровић, бивши члан и солиста Друштва.

Неготинска публика је уживала у представљању овог ансамбла, који води Дарко Тодоровић, в.д. уметничког руководиоца. Концерту је присуствовала и Ива Радуловић, директорка АКУД-а „Бранко Крсмановић“ којој је уручена  Захвлница 44. „Крајинских обичја“.

Манифестација је настављена у Штубику, 18. јуна, традиционалним програмом ученика ОШ „Хајдук Вељко“ из Штубика уз учешће културно – уметничких друштава из Штубика, Речке, Карбулова, Јабуковца, Буковча, Кобишнице и Јасенице.

Сутрадан 19. јуна, програм је настављeн полагањем цвећа на споменик палим ратницима. Испред делегације општине Неготин цвеће су положили примариус др Љубисав Божиловић, председник СО Неготин  и Дејан Стефановић, члан Општинског већа, као и делегације неготинског Дома културе, СУБНОР-а и Резервних војних старешина, Борачка организација Штубик,  МЗ Штубик и Малајница, КУД „Прераст“ и ОШ „Хајдук Вељко“ такође из Штубика.

Након тога представиле су се дечије изворне групе из Штубика, Јабуковца, Неготина, Великог Извора и Видровца. Потом су у школском гају одржана пастирска надметања, а у поподневним сатима, представиле су се и изворне групе.

Након уручења бројних признања, диплома и захвалница, манифестацију је затворила Татјана Панић, чланица Општинског већа задужена за културу и туризам у општини Неготин.


  
     
  
  
  
  
  
    
  
      

Преузето са сајта Дома културе www.domkulture-negotin.rs