Четвртак, 09. Аугуст 2018.

Одржани 18. „Чучук Станини дани“ у Сиколу

У организацији Месне заједнице и КУД “Чучук Стана” у Сиколу је одржана 18. по реду манифестација изворног народног стваралаштва “Чучук Станини дани”. Свеукупни победник овогодишње смотре КУД „Илинско врело “ из Илина, општина Бољевац.


Манифестацију, која је и ове године у родном месту Чучук Стане, животне сапутнице највећег крајинског јунака Хајдук Вељка Петровића, окупила велики број учесника и културно-уметничких друштава, отворила је Мерлина Селенић, заменица председника општине Неготин.

 

Подршком у организацији ове манифестације,  Општина Неготин чува успомену на жену која је својом храброшћу показала  своју неизмерну љубав према домовини  и чувеном Хајдук Вељку, чијим делима се поносимо. Наша обавеза је да својим потомцима причамо о њиховом јунаштву и на тај начин васпитавамо генерације које ће волети своју земљу и које ће то својим радом и делима показати. – рекла је између осталог Мерлина Селенић, заменица председника општине Неготин. 

За признања ове традиционалне манифестације која негује етно баштину, надметала су се културно-уметничка друштва „Извор“ из села Ловци, “Ђердан” из Трнаве, “Милан Васић Перица” из Доње Беле Реке, „Бранислав Нушић” из Шарбановца, “Илинско врело” из Илина, “Врело” из Шаркамена, “Живорад Петровић Дудић” из Јасенице, “Бисер” из Дражевца и домаћин  “Чучук Стана” из Сикола,  изводећи игре, песме и народне умотворине из краја из кога долазе.

Према оцени стручног жирија, титулу свеукупног победника овогодишњих Чучук Станиних дана, понело је културно-уметничко друштво „Илинско врело “ из Илина општина Бољевац. Овом друштву припала је и награда за најоригиналнију ношњу.

Најбољи инструменталиста 18. по реду смотре је Братислав Степановић, најбољи здравичар, Милан Јовановић, док је најбоља певачка група КУД “Извор”.  

И ове године изабрана је наследница Чучук Стане. У конкуренцији 16 девојака титулу најлепше понела је Меланија Тошић  из Илина. За прву пратиљу изабрана је Јована Момчиловић из Дражинца, а за другу Анђела Гркинић из Доње Беле Реке.

Покровитељ 18. “Чучук Станиних дана”, била је Општина Неготин, у сарадњи са месном заједницом Сиколе и Културно уметничко друштвом „Чучук Стана“ из Сикола.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.