Понедељак, 30. Јануар 2017.

Одржане тридесет друга и тридесет трећа седница СО Неготин

Данас су одржане тридесет друга и тридесет трећа седница Скупштине општине Неготин, којима је председавао др мед. Љубисав Божиловић. На дневном реду било је укупно девет тачака из домена рада локалног парламента, међу којима и разрешење председника општине.


Четрдесет одборника Скупштине општине Неготин гласало је данас за смену Јована Миловановића, председника општине Неготин. Предлог за његову смену поднело је недавно 17 одборника окупљених око Српске напредне странке, од 22 колико ова странка има у актуелном сазиву Скупштине општине Неготин, уз образложење да нису задовољни његовим радом. На данашњој седници Бранкица Јовић, шеф одборничке групе СНС, рекла је да се ради о унутар страначким стварима и да неће коментарисати смену Миловановића, док је председник Скупштине општине Неготин, др Божиловић, истакао да је судећи по броју гласова за смену, она заиста и оправдана.

Са разрешењем председника општине, престају и функције заменици председника Општине и члановима Општинског већа. Сви они ће до избора новог председника вршити власт у техничком мандату. Рок за избор новог председника је 30 дана.

На првој од две данашње седнице, одборници су само констатовали престанак мандата одборнику Милану Милићу, са листе окупљене око Српске напредне странке. На почетку тридесет треће седнице његово место заузео је Владимир Величковић, следећи по реду на изборној листи ове странке. Величковић је одмах по потврђивању мандата положио и заклетву.    

   

Одборници су након тога разматрали и предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Неготин за 2017. годину. Како је на почетку свог излагања истакла Вaлентина Ђуричић, шеф Одељења за буџет, финансије и ЛПА, ово је први пут да се ребаланс буџета ради већ у јануару, али је то било неопходно због преузетих обавеза ЈП за грађевинско земљиште и Уговора о вршењу услуга уређивања грађевинског земљишта. Након ребаланса, у Одлуци о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Неготин за 2017. годину, укупни приходи и примања односно расходи и издаци из свих извора финансирања износе 1 565 255 000 динара.

Већином гласова одборника, донета је и Одлука о усвајању локалног акционог плана запошљавања за текућу годину. Усвајање ове одлуке је било значајно како би општина могла да конкурише за средства код надлежног министарства.

На тридесет трећој седници Скупштине општине Неготин, донета је Одлука о образовању комисије за планове општине Неготин. Петочлана Комисија имаће задатак да обавља стручне послове у поступку израде и спровођења планских докумената, стручне провере усклађености урбанистичког пројекта са планским документом и законом којим се уређује планирање и изградња, као и давање стручног мишљења по захтеву надлежних органа управе.

Скупштина је усвојила и Одлуку о додељивању искључивог права ЈП за грађевинско земљиште општине Неготин чији је оснивач Општина Неготин на обављање делатности пружања услуга у 2017. години.  

На данашњој седници дата је и сагласност на одлуке о доношењу статута ЈКП „Бадњево“ и ЈП за грађевинско земљиште, у циљу усклађивања са важећим законима.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.