Четвртак, 09. Фебруар 2017.

Одржана седница Комисије за координацију послова безбедности саобраћаја

У малој сали зграде Општине Неготин одржана је прва седница Комисије за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима општине Неготин у 2017. години.

Чланови комисије разматрали су и усвојили Извештај о реализацији Програма коришћења средстава за унапређење безбедности саобраћаја за период јануар – децембар 2016. године. Ради о средствима од наплаћених новчаних казни за саобраћајне прекршаје, од којих се 30 одсто враћа у буџете локалних самоуправа, а 70 одсто одлази у републички буџет. Средства су намењена за унапређење безбедности саобраћаја на путевима, а распоређују се на основу Програма коришћења средстава за унапређење безбедности саобраћаја.

У Одлуци о буџету општине Неготин у 2016. години, по овом Програму планирана су средства од 4.700.000 динара, а остварена у износу од 3 392.250 динара. Од остварених прихода у периоду од 1.јануара до 31. децембра 2016. године, утрошено је 3.311.600 динара.

Највећи део ових средстава утрошен је за Израду пројекта техничке регулације саобраћаја у Неготину, 2.947.200 динара. Пројекат је на основу спроведене јавне набавке израдила фирма МХМ-пројект д.о.о Нови Сад. Укупна вредност пројекта је износила 3.684.000 динара, али је у 2015. години уплаћен аванс у износу од 736.800 динара, тако да је целокупна обавеза за израду пројекта измирена. Средства у износу од 242.000 динара утрошена су и за техничку контролу пројекта.

За образовање и васпитање односно за едукативна предавања на тему “Безбедност младих у саобраћају” утрошено је 122.400 динара.

Комисија је на првој седници у овој години усвојила и Програм коришћења средстава за унапређење безбедности саобраћаја на територији општине Неготин за 2017. годину. У Одлуци о буџету за ову годину за ове намене планирана су средства у у износу од 3.000.000 динара.

На основу Закона о безбедности саобраћаја средства за реализацију овог програма биће усмерена за унапређење безбедности саобраћаја на путевима. Програмом који је усвојила Комисија за координацију послова безбедности саобраћаја, износ до 500.000 планиран је за унапређење саобраћајног васпитања и образовања деце у предшколским установама, основним и средњим школама. Исти износ предвиђен је и контролу Пројекта техничке регулације саобраћаја за насељено место Неготин, по уговору, а износ до 500.000 динара планиран је и за техничко опремање јединице саобраћајне полиције. Највећи износ од 1.500.000 планиран је за израду техничке документације за реконструкцију улица Мире Винклајт, Добриле Радосављевић, Љубе Нешића, Књаза Милоша, Саве Драгојевића, Стевана Мокрањца, дела улице ЈНА – од раскрснице Сава Драгојевића до раскрснице са улицом и 9. бригаде, као и Церске, Нишке и Авалске улице.  

О Програму коришћења средстава за унапређење безбедности саобраћаја на територији општине Неготин за 2017. годину расправљаће и чланови Општинског већа. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.