Петак, 30. Март 2018.

Одржана прва редовна седница Штаба за ванредне ситуације општине Неготин

Данас је одржана прва редовна седница Штаба за ванредне ситуације за територију општине Неготин за 2018.годину, којом је председавао командат Штаба, председник општине Неготин Владимир Величковић.

 

Чланови Штаба на првој редовној седници, након образложења млађег сарадника на пословима одбране и ванредних ситуација усвојили су једногласно Извештај о раду Штаба за ванредне ситуације за територију општине Неготин у 2017.години, као и Годишњи план рада за 2018. годину.

На данашњој седници разматрала се и спремности свих субјеката који учествују у спровођењу мера у одбрани од поплава у циљу благовременог предузимања превентивних мера и припреме за спровођење оперативних мера одбране од поплава. Представник ЈВП „Србијаводе“ РЈ Неготин и члан Штаба, известио је о стању и предузетим мерама на одбрани од поплава на територији општине Неготин из своје надлежности. Том приликом, речено је да ЈВП „Србијаводе“ у оквиру својих надлежности и законских обавеза, спроводи редовне активности по Републичком плану одбране од поплава за воде 1. реда и да за сада не постоји опасност од поплава. Када су у питању воде 2. реда, ту је потребно да се у Оперативни план одбране од вода 2.реда општине Неготин имплементирају планирани радови на тим водотоковима у 2018. години, како би се отклонио или смањио ризик од настанка поплава. Такође наведено је да се у плану искаже и потреба за израдом елабората и пројеката потребних за реализацију појединих послова и мера на смањењу ризика од поплава.

Како се чуло на данашњој седници, Оперативни план одбране од поплава израђен и чека се мишљење републичког водног инспектора, на основу кога би „Србијаводе“ дала сагласност за усвајање плана на Општинском већу после чега би овај план постао оперативан.

Представник „ЈКП Бадњево“, известио је Штаб да на територији града Неготина, постоје потешкоће у насељу „Радујевачки пут“ због прилива велике количине атмосферске воде која се сакупља у саграђени канал који не може да прими сву воду па је потребно у наредном периоду проширити канал. Проблем постоји и у насељу „Милошевски пут“  и у селу Милошево где су олуци за прихват и одвод атмосферских вода на приватним објектима директно спроведени у мрежу фекалне канализације што доводи до запушења и изливања канализације приликом јачих падавина. Предложено је да се у наредном периоду изнађу решења да се овај проблем реши.

Након излагања представника надлежних служби, закључено је да је ситуација на водотоковима 2. реда на територији општине Неготин редовна и стабилна  и да осим наведених проблема на територији града Неготина који се односе на прихват и одвод атмосферских вода у случају веће количине падавина, тренутно не постоји опасност од поплава, али да ће се у оквиру предузимања превентивних мера редовно пратити стање на свим водотоковима на територији општине Неготин.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.