Петак, 18. Јул 2014.

Одржана осма седница Штаба за ванредне ситуације

Данас је одржана осма седница Штаба за ванредне ситуације за територију општине Неготин, на којој је усвојена Анализа реализације наложених послова и задатака, ангажоваиих средстава и спровођења мера заштите и спасавања од поплава у периоду од 15.до 23. маја, а разматрана је и спремност и организација противпожарне заштите на територији наше општине.

Радна група сачинила је ову анализу на основу прикупљених података од стране субјекта који су били ангажовани на заштити и спасавању у периоду од 15. до 23. маја.  Анализом су обухваћени и закључци чијом ће се реализацијом омогућити брже и ефикасније реаговање свих субјеката у случају поновне појаве поплава у наредном периоду.

Након дискусије чланова штаба, на данашњој седници усвојен је закључак да се анализа допуни роковима и носиоцима одређених послова из закључка, као и да се поступи по препоруци окружног штаба за ванредне ситуације.

Александар Транић, командир Ватрогасно спасилачке јединице Неготин, поднео је извештај о тренутној спремности и организацији противпожарне заштите на територији општине Неготин. С обзиром да је летњи период карактеристичан за појаву пожара на отвореном простору, он је истакао да је тренутно један од највећих проблема ове јединице недостатак цистерне за допремање воде, с обзиром да постојећа возила имају мале резервоаре па им је отежано гашење пожара на локацијама удаљеним од насељених места. Он је нагласио да не постоји добра сарадња са мештанима, који углавном не желе да се укључе у акције гашења пожара на отвореном, а нису спремни да уступе ни потребну механизацију за локализовање пожара. У свом излагању истакао је да постоји добра сарадња са батрогасном јединицом Ђердапа 2 и Добровољним ватрогасним друштвом у Јабуковцу, а Голуб Рајић понудио је коришћење цистерне ЈКП „ Бадњево“, по потреби. Градимир Николић, инспектор за превентивну заштиту од пожара Одељења за ВС Бор, истакао је да се активно предузимају мере на спречавању појаве пожара на отвореном, поготову у летњем периоду. Пре жетве извршен је преглед механизације и осталих учесника у жетви и њима је наложено да морају да имају опрему неоходну за преветнивно гашење пожара.

На данашњој седници штаба разговарало се и о предузимању мера превентивне заштите од пожара на објектима, пре свега стамбеним  зградама на територији града.

Један од закључака са осме седнице Штаба је да се месним заједницама достави обавештење о забрани паљења ватре на отвореном као и о обавези учешћа у гашењу истих. Такође договорено је да у најскорије време командант штаба и његов заменик, као и начелник штаба обиђу Ватрогасно-спасилачку јединицу, како би се упознали са тренутном ситуацијом .

На данашњем штабу наложено је ЈП „Србија воде“ у Неготину да достави извештај о својој надлежности над водама.