Субота, 17. Јануар 2015.

Одржана једанаеста седница СО Неготин

Данас је одржана једанаеста седница Скупштине општине Неготин, којом је председавао др мед. Љубисав Божиловић. Скупштина је заказана у краћем року ог предвиђеног због неопходности доношења одређених одлука у законским роковима.

Од десет тачака, колико се нашло на дневном реду данашњег заседања, чак седам се односило на ЈКП „Бадњево“, односно на решавање проблема грејања и наплате грејања од корисника. Одборници локалног парламента усвојили су најпре Решења о поништавању решења о давању сагласности на одлуку надзорног одбора ЈКП „Бадњево“ о утврђивању ценовника грејања. Ову одлуку Скупштина општине Неготин је донела на деветој седници, одржаној 8. децембра, али је Министарство рударства и енергетике, које је надлежно да врши надзор над спровођењем Уредбе о одређивању цена топлотне енергије, утврдило да наведено решење није донето према важећој Уредби и наложило да СО Неготин покрене поступак укидања овог решења. Скупштина је данас усвојила и Решење о поништавању решења о давању сагласности на одлуку надзорног одбора ЈКП „Бадњево“ о усклађивању одлуке о утврђивању ценовника грејања са законом о ПДВ-у, јер ово решење прати претходно Решење, које је поништено по налогу министарства.

 

На данашњем заседању усвојено је ново Решење о давању сагласности на одлуку надзорног одбора ЈКП „Бадњево“ о утврђивању ценовника грејања. Одлука је усклађено са Уредбом из 2014. године и примењиваће се ретроактивно од 15. октобра. Применом ове одлуке цена грејања биће мања за око 12 одсто, а ЈКП „Бадњево“ извршиће исправку обрачуна за период од 15. октобра до 31. децембра 2014. године, примењујући прву изворну цену за количину испоручене топлотне енергије. На једанаестој седници СО Неготин усвојена је и измена тарифног система за обрачун топлотне енергије за тарифне купце, пре свега због решавања проблема обрачуна и наплате испоручене и измерене топлотне енергије како за физичка, тако и за правна лица. Изменом Тарифног система на рокове плаћања, сагласност даје надлежни орган оснивача.  Усвојено је и Решење о давању сагласности на одлуку надзорног одбора ЈКП „Бадњево“ о утврђивању валуте плаћања обрачуна за период јануар – септембар 2015. године. Наведеном Одлуком, утврђен је начин обрачуна и наплате испоручене и измерене топлотне енергије за физичка и правна лица, са утврђеним валутама плаћања варијабилног и фиксног дела по сваком од обрачуна појединачно, од јануара до септембра 2015. године.

 

Већином гласова одборници Скупштине општине Неготин, дали су сагласност и на Одлуку надзорног одбора ЈКП „Бадњево“ о учешћу предузећа у програму рехабилитација система даљинског грејања у Србији – фаза IV. Овом Одлуком ЈКП „Бадњево“ прихватило је обавезу учешће предузећа за реализацију пројекта коришћења средстава кредита од стране Немачке развојне банке у износу од 300 000 евра, који ће се реализовати у сарадњи са министарством рударства и енергетике, а све у циљу повећања енергетске ефикасности на територији општине Неготин.

 

Усвојен је и Закључак у вези са налозима датим ЈКП „Бадњево“. Закључком се ЈКП „Бадњево“ налаже да у року од 8 дана од дана пријема истог, корисницима услуге грејања достави понуду за закључење уговора којим ће регулисати међусобна права и обавезе, као и да омогући обавезно присуство овлашћеног представника Скупштине станара или кућног савета приликом очитавања стања потрошње топлотне енергије. ЈКП“Бадњево“ наложено је такође да достави и извештај о начину на који су регулисана права и обавезе између овог предузећа и ДОО Бруната, као и извештај о спровођењу Закључка СО Неготин од 17. новембра 2014. године.      

Одборници Скупштине општине Неготин усвојили су данас и Одлуку о утврђивању доприноса за уређење грађевинског земљишта. Одлуку је образложио в.д. директора Јавног предузећа за грађевинско земљиште, који је између осталог истакао да се њом прописује поступак обрачуна и наплате доприноса за уређивање грађевинског земљишта, зона и врсте намене објекта, износи коефицијената зоне и намене, износ и поступак умањивања доприноса, посебно умањења за недостајућу инфраструктуру и услови и начин обрачуна умањења за трошкове инфраструктурног опремања средствима инвеститора, као и друга питања од значаја за обрачун и наплату. Одлука ће се примањивати  од 1. марта 2015. године.

 

На предлог 15 одборника Скупштине општине Неготин на дневном реду данашње седнице нашао се и предлог за разрешење Драгослава Цветковића, члана Општинског већа општине Неготин. Овај предлог, тајним гласањем, како предвиђа пословник СО Неготин, подржало је 23 одборника.  

 

Такође тајним гласањем за новог члана Општинског већа изабран је Дејан Тодоровић. За његов избор гласало је 25 присутних одборника.            

На крају једанаесте седнице директор Здравственог центра Неготин одговорио је на одборничка питања, која је на претходној седници поставио одборник Милош Зарић.