Четвртак, 18. Децембар 2014.

Одржана двадесета седница Општинског већа

Данас је одржана двадесета седница Општинског већа општине Неготин, којом је председавао Јован Миловановић, председник Општине Неготин.

Чланови већа на данашњој седници након образложења Димитрија Петровића, шефа Одељења за буџет, финансије и ЛПА, усвојили су предлоге Одлука о локалним комуналним таксама на територији општине Неготин и Одлуку о буџету општине Неготин за 2015. годину. Говорећи о Одлуци о локалним комуналним таксама, Петровић је истакао да је у односу на претходну годину дошло до промене у висина локалних такси за истицање фирме на пословном простору, држање моторних, друмских и прикључних возила, осим пољопривредних возила и машина и коришћење простора на јавним површинама или испред пословних просторија у пословне сврхе. У тарифном броју 4, уводи се такса за постављање стубова и самостојећих ормана са опремом за комуналне инсталације, које се налазе на површинама јавне намене, које су у јавној својини. Предлогом одлуке је предвиђено да се за летње баште у првом периоду од 1. марта до 31. октобра у екстра зони дневно плаћа по 15 динара, у првој зони 11, а у другој 7 динара по метру квадратном. За постављање зимских башти у периоду од 1. новембра до краја фебруара наплаћиваће се 50 одсто од овог износа, уместо досадашњих 70 одсто. За коришћење простора на јавним површинама постављањем столова и столица до 6 метара квадратних наплаћиваће се таксе у износу од 15 динара у екстра зони, 11 динара у првој и 7 динара у другој зони. 

Када је у питању Одлука о буџету, од наредне године у циљу реформе управљања јавним финансијама буџет Републике Србије и буџети локалних самоуправа биће исказани на програмски начин, који треба да допринесе већој ефикасности и одговорности у трошењу јавних средстава, а са друге стране омогући већу јавност у коришћењу средстава. У предлогу Одлуке, приходи и буџетска примања, износе једну милијарду 69 милиона 216 хиљада, што је за близу 30 милиона динара више у односу на овогодишњи буџет. Укупни расходи и издаци планирани су у износу од једне милијарде 36 милиона 216 хиљада динара. Планиран је суфицит од 33 милиона динара, а кориговани буџетски суфицит биће нешто већи од 70 милиона динара. Готово једна трећина буџета намењена је ѕа инвестиције и развој заједнице.

 

Већници су усвојили и Одлуку о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета општине Неготин за 2014. годину што је у складу са Законом о буџетском систему.  Донета су и решења о издвајању новчаних средстава у износу од 199.500 динара за потребе замене дотрајалих врата у Пољопривредној школи „Рајко Боснић“ Буково и 30.000 динара за израду главног пројекта громобранске инсталације у ОШ „Момчило Ранковић“ у Рајцу. Веће је разматрало захтев Спортског савеза општине Неготин и дало сагласност на предлог измене финансијског плана савеза за 2014. годину. Измена се односи на део који обухвата такмичарски спорт.

На двадесетој седници већа, утврђен је и предлог Одлуке о доношењу плана генералне регулације за насеље Прахово, као и Одлуке о приступању изради плана детаљне регулације за формирање зоне за изградњу објеката у функцији пољопривреде и коминалних површина у К.О. Неготин. Донето је и Решење о образовању координационог тима за уређење Рајачких пивница.

На данашњој седници Општинско веће је дало сагласност на програме рада са финансијским плановима ЈКП „Бадњево“, ЈП за грађевинско земљиште, Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“, Дома културе „Стеван Мокрањац“, Музеја Крајине, Историјског архива, Туристичке организације, Завода за урбанстичко планирање и пројектовање и Центра за социјални рад, као и на Програм пословања Јавног предузећа за изградњу и експлоатацију регионалног водосистема „Боговина“ за 2015. годину.

Донета су и решења о отуђењу грађевинског земљишта купцу Српској православној цркви у Карбулову и Црномасници од стране Општине Неготин као продавца ѕа изградњу православних храмова у овим месним заједницама, као и решење о измени решења о именовању чланова Управног и Надзорног одбора Центра за социјални рад. Након разматрања усвојен је и План о одређивању локација за постављање мањих монтажних објеката привременог карактера – летњих башти. Ради се о четвртој измени овог плана, због подношења захтева још неколико субјеката за постављање башти  

Веће је дало сагласност и на Одлуку надзорног одбора ЈКП „Бадњево“ Неготин о усклађивању Одлуке о утврђивању ценовника грејања са Законом о порезу на додатну вредност.

Након разматрања и уочених техничких недостатака Општинско веће је вратило на дораду Одлуку о усвајању коригованог финансијског извештаја ЈКП „Бадњево“ Неготин за 2013. годину и Одлуку о измени и допуни Одлуке о постављању и уклањању мањих монтажних објеката привременог карактера и споменика, спомен обележја, балон хала спортских намена и надстрешица у јавном превозу.