Четвртак, 01. Март 2018.

Одржана друга ванредна седница Штаба за ванредне ситуације

Данас је одржана друга ванредна седница Штаба за ванредне ситуације за територију општине Неготин, којом је председавао командант Штаба, Владимир Величковић. На седници је закључено да је тренутна ситуација на територији општине Неготин задовољавајућа и стабилна, али да се мора наставити са чишћењем саобраћајница од снега и са уклањањем сметова и у том циљу ангажована су сва расположива средства и механизација.

 

Чланови Штаба разматрали су на данашњој седници извештаје надлежних служби о тренутној ситуацији на територији општине Неготин и предузетим мерама које су предложене на првој седници, која је одржана у понедељак, 26. фебруара.

“Нико се није надао да ће оволико снега пасти за овако кратко време, а ситуацију је додатно отежавао ветар који је правио велике наносе и сметове и преко два метра у неким деловима наше наше општине, тако да мислим да смо одговорили максимално, колико смо могли учинити са механизацијом којом располажемо. Тешко је брзо покрити целу територију општине Неготин, која уопште није мала, с обзиром да смо ми по величини територије пета општина у Републици, а имали смо и ту несрећу да смо прва општина по количини падавина у претходна три дана. Према извештајима свих служби које су биле ангажоване у претходна три дана, није било већих проблема, поготову не по животе наших суграђана, што ми је најбитније, то значи да смо успели да одговоримо на све проблеме који су нас задесили. Иде мало теже наравно са проходношћу свих путних праваца, али то је зато што ветар отежава чишћење. Сада је он стао и мислим да ће током данашњег и у наредним данима проходност сигурно бити на највишем могућем нивоу. Наравно не можемо очекивати да ће службе успети да сав снег склоне са коловоза, буквално до асфалта, то је мало нереално, али опет кажем сматрам да је проходност задовољавајућа. Апелујем такође на грађане да по оваквим условима без преке потребе не излазе из својих домова, као и да помогну колико могу чишћењем бар испред својих кућа и зграда, јер наравно не могу да се ослоне само на капацитете наших служби, зато што једноставно не можемо у исто време бити на свим местима по целој територији наше општине, али знам колико су ови људи уложили времена и труда, тако да сматрам да смо одговорили максимално овом догађају који нас је задесио.” – истакао је Величковић по завршетку друге ванредне седнице Штаба за ванредне ситуације.  

Он је такође навео да је било проблема у Тимочком делу општине који чисти Предузеће за путеве – Штрабаг из Зајечара, а успешно је изведена и акција превожења труднице из Турије, која се јуче и породила у Здравственом центру у Неготину.  


“Ово предузеће известило је надлежне у општини Неготин да је њихова механизација морала да буде додатно ангажована на путном правцу од Бољевца према Зајечару, који је био затворен, а цела Источна Србија готово одсечена од остатка Србије, па се због тога каснило са чишћењем у овом делу неготинске општине. Деоница у Тимочком делу је јуче пробијена, па су очишћена и села у том делу општине, осим Црномаснице и Браћевца који ће бити данас очишћени. Похвалио бих и месне заједнице које су узеле учешће у чишћењу својим села, обезбеђено им је гориво и они су максимално одрадили свој део посла. У овој тешкој ситуацији добили смо јуче и једну радосну вест. Једна трудница са Турије, где су сметови и преко два и по метра, морала је хитно да се превезе до болнице у Неготину. На сву срећу екипе су на време стигле, породиља је превезена до болнице, где се породила и према нашим информацијама и мајка и дечак се осећају добро.”

Чланови Штаба упознати су и са упозорењем на појаву могућих локалних поплава након отапања снега које је упутило Министарство државне управе и локалне самоуправе. 

Са друге ванредне седнице Штаба за ванредне ситуације, упућен је апел  грађанима да се благовремено припреме за отапање снега, а власницима објеката, кућа и локала да због опасности од падања леденица и снега, провере и очисте исте са кровова, као и да испуњавају своју законску обавезу у виду чишћења снега испред својих локала и кућа како би предупредили могуће повређивање својих  суграђана.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.