Петак, 27. Јул 2018.

Одржана друга редовна седница Штаба за ванредне ситуације

Одржана друга редовна седница Штаба за ванредне ситуације за територију општине Неготин за 2018. годину, којом је председавао командант Штаба, председник Општине Неготин Владимир Величковић.

Након краћег образложења, Штаб је на другој редовној седници једногласно усвојио Закључак о Процени угрожености од елементарних непогода и других несрећа на територији општине Неготин.

На Штабу су разматрани и законски основ, законска обавеза и потреба за попуном и опремањем повереника, заменика повереника и јединица цивилне опште намене на територији општине Неготин. Начелник Штаба је детаљније образложио све везано за реализацију овог задатка и истакао да се након попуне јединица приступи опремању и обуци јединица цивилне заштите на територији општине Неготин. По завршетку излагања и дискусије, Штаб је једногласно усвојио Закључак о реализацији попуне јединица цивилне заштите и препоручио надлежној служби да потребан материјал односно упитнике, захтев и подсетник, достави председницима савета месних заједница на територији општине Неготин на попуњавање, како би се реализовала попуна јединица цивилне заштите на територији општине Неготин.

Чланови Штаба за ванредне ситуације упознали су се и са тренутном ситуацијом на територији општине Неготин у вези болести „Афричка куга свиња“, о основним карактеристикама те болести животиња и дописом надлежног министарства за предузимање превентивних мера, као и чињеницом да се ова болест још увек није појавила на територији општине Неготин. Закључено је, да је што се ове болести тиче тренутна ситуација на територији општине Неготин стабилна и редовна, болест није регистрована, а препоручено је да се прати стање и да надлежна служба понови прослеђивање Обавештења-флајера који је израђен 2017. године, свим МЗ у циљу едукације и превенције становништва и да се приликом саопштавања информација у медијима у вези афричке куге свиња посебно истакне да ова болест не угрожава људе тј. не преноси се на човека и да нема опасности по човека, како би се избегло беспотребно изазивање панике и страха код становништва.

Слободан Дијановић, члан Штаба испред Службе за заштиту животне средине , известио је Штаб о Извештају анализе и узорковања воде ЗЗЈЗ са артерских чесама у Неготину, са  закључком Завода да се вода са тих чесама може користити за пиће и припрему оброка.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.