Четвртак, 03. Јул 2014.

Одржана четврта седница Скупштине општине Неготин

Данас је одржана четврта седница Скупштине општине Неготин, којом је председавао др мед. Љубисав Божиловић. Седници су присуствовали и председник општине Неготин Јован Миловановић и заменица председника Надица Васић, као и чланови Општинског већа општине Неготин.

 

Дневни ред, на предлог Општинског већа по хитном поступку, а након образложења Димитрија Петровића, шефа Oдељења за буџет, финансије и локалну пореску администрацију, допуњен је са две тачке, а то су Одлука о измени и допуни одлуке о локалним комуналним таксама на територији општине Неготин и Одлука о изменама и допунама одлуке о буџету општине Неготин за 2014. годину. Такође на предлог Општинског већа, са дневног реда је повучено десет тачака. Међу њима су Одлука о поверавању обављања делатности линијског превоза путника у приградском саобраћају на територији општине Неготин, Решење о именовању стручног тима за давање концесије за линијски превоз путника у приградском саобраћају на територији општине Неготин, Решење о именовању изборне комисије општине Неготин у сталном саставу, као и решења о именовању чланова школских одбора ПШ „Рајко Боснић“, Неготинске гимназије и основних школа „Бранко Радичевић“, „Вера Радосављевић“, „Хајдук Вељко“ Штубик, „Павле Илић Вељко“ Прахово и „Јован Јовановић Змај“ Јабуковац“. Јован Миловановић, председник општине Неготин, образложио је испред предлагача, да је до повлачења ових тачака дошло услед уочених недостатака и одступања од законске регулативе. Након ових допуна и повлачења тачака, усвојен је дневни ред са 21 тачком. 

 

На почетку седнице потврђен је и мандат одборнику Сладимиру Соколовићу, са изборне листе Александар Вучић-Будућност у коју верујем: СНС, СДПС, НС, СПО, ПС, који је у овој одборничкој групи заменио Драгана Мијуцића, који је на прошлој седници изабран за в.д.директора ЈП за грађевинско земљиште.   

 

Говорећи о другој и трећој тачки дневног реда, Димитрије Петровић, шеф Одељења за буџет и финансије, образложио је  да важећом Одлуком о локалним комуналним таксама нису обухваћена микро правна лица, а да се иста обухватају овом изменом и допуном, са обавезом плаћања локалне комуналне таксе за истицање фирми у висини која је предвиђена.

Разлог за доношење Одлуке о изменама и допунама одлуке о буџету општине Неготин за 2014. године, је прерасподела средстава између појединих позиција и намена, како би се обезбедило нормално функционисање буџета, а самим тим и локалне самоуправе.

Одборници опозиције током дискусије, изнели су примедбе, да предлози ових одлука нису достављени на време, па сходно томе нису стигли да припреме амандмане, које су на самој седници износили у усменом излагању. Након дискусије одборника, ове две одлуке усвојене су већином гласова.      

Одборници су данас гласали и за Одлуку о усвајању стратегије руралног развоја Општине Неготин за период 2013.-2018. године. Непосредно пре усвајања ове одлуке, Маријана Ђорђевић, испред Канцеларије за локални еколомски и рурални развој, образложила је одборницима да ова стратегија представља слику стања руралног развоја општине Неготин до 2018. године и да су њоме обухваћени пројекти у складу са Националном стратегијом.

Већином гласова присутних одборника усвојене су и Одлука о доношењу програма комасације дела катастарске општине Радујевац, Одлука о изменама и допунама одлуке о спровођењу комасације на делу катастарске општине Радујевац, као и Одлука о доношењу годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта, Одлука о одређивању надлежног органа за спровођење поступка давања у закуп пољоприврдног земљишта у државној својини и Решење о образовању Комисије за спровођење поступка јавног надметања за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини на територији Општине Неготин.

Без дискусије одборници су позитивно гласали и за Одлуку о усвајању локалног акционог плана запошљавања Општине Неготин за 2014. годину и за Одлуку о давању сагласности на употребу имена Општине Неготин, Гимнастичком клубу.

Након краће дискусије изгласана је и Одлука о доношењу програма коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине oпштине Неготин за 2014. годину.

 

На четвртој седници СО Неготин, разрешен је члан Комисије за односе са верским заједницама Скупштине општине Неготин, Срђан Јовановић и уместо њега, за новог члана комисије изабран Сладимир Соколовић. Такође разрешени су и Драган Мијуцић, председник и Станоје Николић, члан Комисије за буџет и финансије Скупштине општине Неготин, који је истим решењем изабран за председника ове комисије док је за новог члана комисије изабран Срђан Јовановић.

Данас су освојена и решења о именовању чланова школских одбора Техничке  школе  у Неготину. Музичке школе „Стеван Мокрањац“ и основних школа  „Вук Караџић“ „Павле Илић Вељко“ Душановац, „12.септембар“, „Бранислав Нушић“ Уровица и „Стеван Мокрањац“ Кобишници.

Седница је завршена одборничким питањима.