Среда, 29. Октобар 2014.

Одржана четрнаеста седница Општинског већа општине Неготин

Данас је одржана четрнаеста седница Општинског већа општине Неготин, којом је председавао Јован Миловановић, председник Општине Неготин. На дневном реду било је 30 тачака из домена рада Већа. 

На данашњој седници, чланови Већа, одбили су жалбе Милана Радуловића из Неготина и Бранке Мијартовић из Јабуковца, на решења инспектора за заштиту животне средине. Решење на које су поднете жалбе односи се на прописан број паса који могу да се чувају у једном домаћинству на основу Одлуке Скупштине општине Неготин, а који подносиоци жалбе нису испоштовали. Одбијен је и приговор Јована Мариновића из Уровице на обавештење Одељења за урбанизам и грађевинарство.

Усвојена је и Одлука о приступању изради Плана детаљне регулације за простор код железничке станице у Неготину. Плански основ за доношење ове одлуке садржан је у Плану генералне регулације за насеље Неготин, којим је за овај простор предвиђена обавезна израда плана детаљне регулације.  

Већници су након образложења начелника Општинске управе разматрали нацрт и утврдили предлоге Одлуке о прихватању предлога за промену статута Општине Неготин. Промена статута је неопходна због усклађивања постојећег Статута са Законом о локалној самоуправи и осталим законима који се односе на рад локалне самоуправе.  Веће је данас утврдило и предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о општинској управи општине Неготин, као и предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о радноправом статусу изабраних и постављених лица. Овим одлукама врши се усклађивање важећих одлука са позитивним прописима.

На данашњој седници усвојен је и предлог  Решење о изменама и допунама Решења о образовању Штаба за ванредне ситуације за територију општине Неготин, као и предлози Решења о образовању Комисије за израду предлога годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта и измени Решења о образовању Комисије за спровођење поступка јавног надметања за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини на територији општине Неготин. Веће је усвојило и предлог Решења о образовању Комисије за вођење поступка и доношење решења по захтеву за враћање земљишта.

Општинско веће утврдило је и предлоге решења о престанку мандата члановима управних и надзорних одбора Туристичке организације, Музеја Крајине и Историјског архива Неготин и предлоге решења о именовању нових управних и надзорних одбора ових установа. Веће је усвојило и предлоге решења о престанку мандата директору Музеја Крајине, Гордану Јањићу и в.д. директора Историјског архива Александри Миловановић. Такође нису прихваћени ни предлози управних одбора ових установа, да се након спроведеног конкурса исти именују за директоре. Веће је усвојило предлоге решења да се за вршиоца дужности директора Музеја Крајине именује Ивица Трајковић, а за вршиоца дужности директора Историјског архива Неготин, Ненад Војиновић. Усвојено је и Решење о измени решења о именовању чланова Школског одбора ОШ „П.И. Вељко“ у Прахову.

Чланови Општинског већа на данашњој седници усвојило је и предлог Одлуке о давању сагласности на текст Споразума о заједничком управљању комуналним отпадом између града Зајечара и општина Мајданпек, Кладово, Бор, Неготин, Књажевац и Бољевац. Усвојено је и Решење о рушењу помоћног објекта у Црномасници, ради изградње цркве, Одлука о расписивању Јавног надметања за отуђење грађевинског земљишта у јавној својини Општине Неготин у катастарским општинама Црномасница и Карбулово, као и Решење о образовању комисије за отуђење грађевинског земљишта у овим катастарским општинама.

Веће је донело и Решење о давању на коришћење возила Општине Неготин Центру за социјални рад. Реч је о возилу које је планирано реализацијом пројекта „Рука која помаже“, које је донација Делегације Европске уније у Републици Србији, према Акционом плану и одобреном буџету Пројекта.  Возило ће се користити за потребе пружања услуга помоћи у кући старим лицима.