Понедељак, 05. Децембар 2016.

Одржан Пети фестивал младог вина у Смедовцу

У организацији Месне заједнице Смедовац, у овом тимочком селу и центру крајинског виногорја, одржан је Пети фестивал у част младог вина. Манифестацију је отворила Даница Илић, председница Савета месне заједнице Смедовац.

  

Ове године, у част младог вина, домаћини су отворили врата седам пивница у намери да посетиоцима и пријатељима понуде дегустацију вина из овогодишње бербе, уз домаће специјалитете смедовачких домаћица.

 

Обилазак је, већ по традицији, почео од пивнице најстаријег виноградара, Душана Милановића, чика Ђуре, времешног старине који, и у деветој деценији живота, обрађује виноград и производи црни семијон, каберне и гаме.  

  

У културно уметничком програму учествовале су вокалне солисткиње Десанка и Анђела Антић, Вионера Пауновић и Културно уметничко друштво “Ветерани” из Бора. О вину је говорио Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине.

  

У Смедовцу тренутно у само педесетак активних домаћинстава, живи између осамдесетак становника, од којих је половина њих старија од 65 година. У типично старачким домаћинствима, староседеоци се, мимо бремена година, баве виноградарством и производњом вина, с обзиром да Смедовац од давнина има једно од најквалитетнијих виногорја у Крајини. 

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.