Понедељак, 16. Децембар 2013.

Одговор председника општине мр Милана Уруковића

Поводом информација објављених на Конференцији за новинаре представника синдикалних организација ХЕ “Ђердап 2” и “Ђердап услуга”, председник Општине Неготин мр Милана Уруковића објављује следећи

О Д Г О В О Р

Акција помоћи коју су покренули и спровели запослени у ХЕ “Ђердап 2” и “Ђердап услугама”, конкретно, плаћања ужине основцима чији су родитељи слабијег материјалног стања, је хумани гест вредан пажње. Нажалост, економске и социјалне прилике у овом тренутку су такве да је многим породицама потребна помоћ, а највеће жртве су они најнемоћнији, најмлађи и најстарији. Општина Неготин је ову акцију подржала допуном уплате потребне суме преко Центра за социјални рад у укупном износу од преко 300.000 динара. И то је само један од видова помоћи коју током целе године усмеравамо ка нашим суграђанима, корисницуима социјалне помоћи. Подсетићи вас, осим редовних корисника који испуњавају услове предвиђене законом, Општина Неготин већ другу годину заредом исплаћује једнократну помоћ самохраним родитељима и старим и изнемоглим лицима. По суми коју годишње издвајамо, а то је 8 милиона динара, у односу на број становника и економске прилике у општини, ми смо социјално најодговорнија општина на региону. Такође, као посебан вид бриге о деци, ове године увели смо праксу награђивања летовањем ученике генерација основних и средњих школа, као и новчане награде за победнике републичких такмичења.

Што се тиче предлога представника синдиката ХЕ Ђердап 2 да преузмемо обавезу коју су они иницирали и започели, ми то желимо и сматрамо да је потребно. И поред чињенице да то није наша законска обавеза, с обзиром да је реч о изузетно хуманом гесту, ми имамо добру вољу да акцију подржимо, наравно у складу са могућностима.  Ми и за наредну годину за социјалне потребе планирамо  суму од 8 милиона динара. Нажалост прилике су такве да, због препорука о штедњи и законских ограничења, нисмо у прилици да издвојимо већа средства. Предлог синдикалне организације Ђердапа 2 да у буџету Општине за 2014. годину од планираних 8 милиона динара планираних за решавање социјалних потреба, 1,3 милиона динара определимо за исплату ужине деци из социјално угрожених породица, практично значи да ћемо бити принуђени да ту суму ускратити социјално угроженим самохраним родитељима или старим и изнемоглим лицима, што за нас није прихбатљиво.

Због тога, позивамо, раднике ХЕ Ђердап да наставе са акцијом, коју су сами иницирали и да као запослени у сектору који има највеће зараде у општини (двоструко веће од просека), које се при томе редовно исплаћују, потврде своју хуманист и солидарност и да са локалном самоуправом поделе трошкове овог хуманог геста. Један топли оброк месечно за децу чији родитељи немају средстава да плате ужину, за вас није велики издатак, а учинак је немерљив. Поделите са нама радост даривања. На тај начин показаћете да сте друштвено одговоран колектив са друштвено одговорним појединцима. Заједничким снагама, акција ће у потпуности бити реализована на задовољство свих корисника, али и ваше као иницијатора и донатора и наше као локалне самоуправе.

Акција сада практично зависи од ваше добре воље.

С поштовањем,
Мр Милан Уруковић,
Председник Општине Неготин