Уторак, 16. Децембар 2014.

Обука у оквиру пројекта „Унапређење управљања јавном имовином у општинама Неготин и Кладово“

У оквиру пројекта „Унапређење управљања јавном имовином у општинама Неготин и Кладово“, организоване су  обуке како би се запосленима  у Општинској управи  општине Неготин проширила знања на тему управљања имовином.

Тренинзи су организовани у два модула. Теме које су обрађиване у првом модулу биле су : Законска регулатива на тему управљања имовином, Принципи и методологије управљања имовином и Тимски рад и унапређење  комуникационих способности. У другом модулу биће организована још  два тренинга на теме : Постојећа искуства и примери добре праксе у области управљања имовином и Коришћење информационих технологија  у сврху управљања имовином.

Пројекат део је програма ЕXCHANGЕ 4 који финансира Европска унија, а спроводи Стална конференција градова и општина. У оквиру овог програма издвојено је  5.800.000 еура у четири циклуса. Општина Неготин учествовала је у програму ЕXCHANGЕ  1 и ЕXCHANGЕ  3.

У оквиру овог програма општине Неготин и Кладово реализују наведени пројекат. Уговор је потписан и пројекат се реализује од фебруара 2014 до фебруара  2015. године. Укупна вредност пројекта износи 102.808,02 евра, што представља 85,57% укупне вредности Пројекта, док остатак финансира локална самоуправа кроз ангажовање својих кадровских и других ресурса.

Општина Неготин ће реализацијом овог пројекта унапредити  начин управљања јавним ресурсима општине, смањиће трошкове, повећати приходе од јавне имовине и остварити реалан бољитак грађанима.

Задатак пројекта је да се ураде  анализе и студије о управљању имовином у Неготину и Кладову. Приоритет је модернизација целог поступка у смислу формирање Канцеларије за унапређење пописа имовине, набавка потребне опреме као и софтвера који ће омогућити формирање базе података. На овај начин увешће се модеран систем којим ће се урадити још корак ка електронском управљању имовином.

Ово је први корак којим ће се омогућити да општине неготин и Кладово будућим инвеститорима понуде конкретну и прецизну слику  о јавној имовини.

 

Рализацијом пројекта имплементираће се информациони систем и формирати база података о јавној имовини на територији општине Неготин, биће спроведене процедуре за пренос власништва на делу имовине која је у власништву Републике Србије на ниво општине Неготин. Креираће се такође и средњорочни план управљања имовином и унапредити видљивост и транспарентност јавне имовине и механизма њеног комерцијалног коришћења у општинама Неготин и Кладово.