Среда, 01. Октобар 2014.

Обележена седамдесета годишњица ослобођења од окупације

Полагањем венаца и цвећа и пригодним програмом, јуче је на обновљеном спомен комплексу у Кобишници, у организацији Општинског удружења СУБНОР и месних заједница Кобишница и Буковче, обележена седамдесета годишњица победе над фашизмом и ослобођења Источне и Централне Србије од окупације. 

 

Свечаности је присуствовао и други секретар Руске амбасаде у Београду, Владимир Владимирович Кодири, заменик председника СО Неготин Горан Богић, представници општинских и окружних организација СУБНОРа, Општинске организације резервних војних старешина и месних заједница Кобишница и Букове, као и ученици ОШ „Стеван Мокрањац“ и бројни мештани ова два села.

Програм је почео интонирањем химне „Боже правде“ и одавањем поште погинулим борцима током ослобођења Крајине од окупатора, а након тога делегације су положиле венце и цвеће на спомен обележје палим борцима.

 

У свом обраћању скупу, други секретар Руске амбасаде у Београду, Владимир Владимирович Кодири, захвалио је братском српском народу на поштовању и неговању традиције. Присутнима се обратио и Драгољуб Филиповић, председник ОО СУБНОР, који је подсетио на значај борбе против фашизма :

 

„Дан победе, дан ослобођења је симбол коначног обрачуна прогресивног света са најмрачнијом политиком и покретом у људској историји – фашизмом. Снаге антихитлеровске коалиције суочене са таквим злом, оставиле су за собом разлике и ујединиле се око једног циља, сламања фашизма. Данас је антифашизам цивилизацијско, културно и јавно добро, ствар човечности, пристојности, личног и државног достојанства“.  

Он је такође подсетио да је ослобађање овог дела Србије почело у ноћи између 28. и 29. септембра, када су војници Црвене армије прешли Тимок и успоставили фронт од Мокрањске станице до ушћа Тимока у Дунав, а већ 30. септембра са српским војницима ослободили Крајину. У овој борби 675 црвеноармејаца је положило своје животе за слободу Крајине.       

Пригодан културно-уметнички програм припремили су и ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Неготина и ОШ „Стеван Мокрањац“ из Кобишнице.

 

Поводом обележавања седамдесете годишњице ослобођења од окупатора, расписан је и ликовни конкурс. У категорији предшколаца прво место освојила је Тијана Марковић, друго Јован Калушевић, а треће Марија Балачикић. Код нижих разреда прво место припало је Лаури Јанковић, друго Матеји Војводановић, а треће Виолети Ђормић, док су код виших разреда најуспешнији били Кристина Филиповић, Давид Илић и Смиља Трикић.

   

Пријем код заменика председника СО Неготин

 

Заменик председника Скупштине општине Неготин, Горан Богић, приредио је јуче пријем за другог секретара Руске амбасаде у Београду, Владимира Владимировича Кодирија и делегацију СУБНОР-а. Богић је овом приликом истакао повезаност руског и српског народа, како у ратним сукобима, тако и миру. Он је такође упознао високог званичника Руске амбасаде са Општином Неготин и потенцијалима којима она располаже.