Понедељак, 02. Октобар 2017.

Обележена седамдесет трећа годишњица ослобођења од окупације

Пригодним програмом испред бисти народних хероја обележена је 73. годишњица победе над фашизмом у Неготину и Крајини. Венце и цвеће на постамент народних хероја положиле су делегације Општине Неготин, Руске амбасаде, Општинске организације СУБНОР-а Неготин и Резервних војних старешина.

 

Програм је почео интонирањем химне „Боже правде“, коју су отпевалаЕтно група „Домала“  и одавањем поште погинулим борцима током ослобођења Крајине од окупатора, а након тога делегације су положиле венце и цвеће на спомен обележје палим борцима.

 

У име Општине Неготин цвеће су положили др мед. Љубисав Божиловић, председник СО Неготин и Драган Бердић. члан Општинског већа. Делегацију Руске федерације представљао је Никита Суходолов, аташе амбасаде у Београду, венце су положиле и делегације СУБНОРа и ОО Резервних војних старешина.   

 

Присутнима се обратио Драгољуб Филиповић, председник ОО СУБНОР, који је подсетио на значај борбе против фашизма и послао поруку испред организатора :

 

„Са овог скупа поручујемо, сваки злочин имадва имена, име жртве и име починиоца . Зато у том смислу јасно поручујемо – васпитавајте младе у духу ненасиља, родољубља, разумевања и поштовања различитости.Нека нам је миран сан.“  

Он је такође подсетио да је ослобађање овог дела Србије почело у ноћи између 28. и 29. септембра, када су војници Црвене армије прешли Тимок и успоставили фронт од Мокрањске станице до ушћа Тимока у Дунав, а већ 30. септембра са српским војницима ослободили Крајину. У овој борби 675 црвеноармејаца је положило своје животе за слободу Крајине.       

Аташе Руске амбасаде у Београду, Никита Суходолов, захвалио је братском српском народу на поштовању и неговању традиције.

 

У пригодном културно-уметничком програму учествовали су ученици Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ из Неготина, основних школа „Вера Радосављевић“ и „Бранко Радичевић“, Дечијег вртића „Пчелица“ и Етно групе „Долама“. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.