Петак, 27. Јун 2014.

Обележена 62. годишњица Историјског архива

Историјски архив Неготина, шездесет другу годишњицу постојања и рада обележио је подсећањем на досадашње активности и значај ове институције, али и промоцијом књиге „Крајинска споменица ослободилачких ратова (19.-20.век) – људи, догађаји и споменици“, аутора Николе Плавшића.

У години када Историјски архив обележава 62. године постојања са поносом можемо рећи да иза њега стоје године преданог и стручног рада и да је један од важних чувара културне баштине па је за протекле 62. године сакупио 2.500 метара дужних архивске грађе, већином из 20. века и нешто мање из 19. века, сврстане у 614 фондова и 35 збирки. Неготински архив као институција која је основана са циљем да се бави заштитом архивске грађе и регистратурског материјала, поред докумената који се чувају у склопу архивских фондова и збирки евидентира и податке о ствараоцима и имаоцима грађе ван архива. Овај изузетан посао већ више од 30 година, на подручју које покрива,  обавља Спољна служба Историјско архива Неготин – истакла је у свом обраћању, Александра Миловановић, в.д. директорка Историјског архива Неготин.

Историјски архив Неготин негује и лепу традицију издавачке делатности, која се углавном опредељује за локалну историографију источне Србије.

О књизи „Крајинска споменица ослободилачких ратова (19.-20.век) – људи, догађаји и споменици“, аутора Николе Плавшића, говорио је Гордан Јањић, директор Музје Крајине.

Монографија Николе Плавшића представља значајан прилог неистраженој локалној историографији с обзиром да је Неготинска Крајина дала велике жртве у ратовима у последњих 140 година – нагласио је Гордан Јањић.

Никола Плавшић, аутор монографије изнео је мало познате чињенице о броју и процентру страдалог становништва Неготинске Крајине током ослободилачких ратова, али и истакнутим појединцима и броју и стању спомен обележја.

Ово је заправо књига мртвих и нека врста реквијема за све који су своје животе дали за слободу домовине, а који су на неки начин заборављени – поручио је историчар Никола Плавшић.

Пригодан програм извела је и етно група "Класје" под вођством Душице Ђурђић.