Уторак, 10. Јануар 2017.

Обележена 161. годишњица рођења Мокрањца

Традиционалним полагањем цвећа на споменик композитору, резањем славског колача и пригодним програмима у галеријама Дома културе, обележен је 9.јануар, дан рођења Стевана Стојановића Мокрањца и крсна слава, Свети Стефан.

 

Програм обележавања годишњице рођења Мокрањца, почео је полагањем цвећа на споменик композитору. Цвеће су положили представници локалне самоуправе, иституција културе из Неготина и Београда и музичких школа које носе име славног Неготинца.

 

Програм је настављен у галерији Дома културе, прославом Светог Стефана, славе Дома културе и Мокрањчевог имендана, уз саслужење неготинског свештенства и уз пратњу Хора Храма „Свете Тројице“ под управом Светлане Кравченко.

 

Присутне је пре промоције новог броја часописа „Мокрањац“ поздравила Татјана Панић, у Општинском већу задужена за културу и туризам.

 

„Драго ми је што могу да вас поздравим деветог јануара, на Светог Стефана, када су српска и светска музичка сцена постале богатије за човека којим се његов родни град, Неготин, изузетно поноси. На дан рођења нашег Мокрањца могу само да поновим да је наша заједничка мисија преношење из генерације у генерацију приче о слави и заслугама које је својим радом стекао овај велики човек и стваралац. Изузетнa је привилегија нас Неготинаца, што нас широм ових балканских простора, Европе и света препознају по стваралаштву нашег суграђанина, коме се поклонимо и захвалимо, традиционално на овај дан, али и у септембру, за време фестивала, који ћемо ове године приредити по 52. пут. С посебном пажњом прилазимо организацији поменутих догађаја у жељи да се број уметника и стваралаца који  долазе у наш град  увећа, да се његова дела са радошћу и пијететом све чешће изводе и тиме успомена на стваралаштво Стевана Стојановића Мокрањца брижљиво чува. Надамо се да ће се ускоро привести крају радови  на реконструкцији оштећења пода у родној кући композитора и да ће посетиоци који походе наш град моћи да обиђу један од највреднијих објеката у Неготину, посебно у културолошком и  туристичком смислу.“

 

Осамнаести број часописа за културу „Мокрањац“ представили су проф. др Соња Маринковић, главни и одговорни уредник издања, која је у свом излагању говорила о најзначајнијим темама које су обухваћене у новом броју часописа, који није напустио свој концепт и представља својеврсну хронику – писани траг о протеклом фестивалу Мокрањчеви дани.

Мене радује да је протекла година била година у којој су одбрањена два доктората у Србији на тему Мокрањца. Уз нашу сталну рублику „Научна трибина“, на којој чувамо живо интересовање српске музикологије и етномузикологије за Мокрањчево дело, овога пута се појавио још један прилог, Саше Божидаревића, који представља извод из његове докторске дисертације. Заинтересовани смо и даље за оно што је традиција српске музике и мени је посебно задовољство да је једна од наших композиторки добила своје странице, у питању је Лудмила Фрајт, она је била међу првим школованим женама композиторима у Србији, учинила је много за српску музику, музику за децу, примењену музику, филмску, хорску музику. Наравно да смо и овај пут пратили фестивал Мокрањчеви дани, јер  „Мокрањац“ има задатак да буде архива Мокрањчевих дана“ – рекла је између осталог проф. др Соња Маринковић.

Новинар Ново Томић, један од покретача часописа „Мокрањац“ говорио је овом приликом о недавно преминулом сликару Радиславу Раши Тркуљи, почасном грађанину Неготина. Он је између осталог рекао да је Неготин један од ретких градова у Србији који има толики број великана и да морамо да их се сећамо и поштујемо њихова дела. 

 

У пригодном програму представили су се ове године Марко Тривуновић, Филип Новаковић и Младен Милошевић, студенти Филолошко – уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу са одсека хармонике. На репертоару су била дела Рамоа, Баха, Грига и Брамса.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.