Петак, 27. Фебруар 2015.

Обележен Светски дан цивилне заштите

 

У великој сали Скупштине општине Неготин одржана је свечаност поводом Светског дана цивилне заштите. Свечаност су организовали Општина Неготин и Одељење за ванредне ситуације, који су на овај начин желели да утичу на подизање нивоа свести о значају припремљености грађана и њиховом познавању безбедносних и заштитних мера у случају елементарних непогода, техничко технолошких и других несрећа и опасности.

Свечаност је почела интонирањем химне Републике Србије у извођењу хора Цркве Свете Тројице у Неготину, под управом Светлане Кравченко.

 

Поздравним говором присутнима се обратио председник Општине Неготин и командант Штаба за ванредне ситуације за територију општине Неготин Јован Миловановић који је том приликом подсетио на значај цивилне заштите и њену улогу у друштву. Миловановић је посебно истакао улогу и ангажовање цивилне заштите у прошлогодишњем поплавном таласу, који је у три наврата задесио нашу општину. Председник Општине Неготин је у свом обраћању захвалио свима који су помогли у отклањању последица поплава на територији општине Неготин.

 

На данашњој свачаности испред Општине Неготин и Штаба за ванредне ситуације, уручене су и захвалнице колективима и појединцима за изузетан допринос у акцији одбране од поплава 2014. године.

 

Руководилац Цивилне заштите Одељења за ванредне ситуације у Бору, Зоран Траиловић, уручио је у име помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије Предрага Марића, Захвалницу Јовану Миловановићу председнику Општине Неготин, за учешће у акцијама заштите, спасавања и унапређења цивилне заштите.

  

Светски дан цивилне заштите обележава се почев од 1990. године одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите, са циљем да се укаже на витални значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих типова несрећа и катастрофа и суочавању са њима – да се ода признање за њихове напоре, жртве и подвиге.