Субота, 12. Мај 2018.

Обележен Дан општине Неготин

Поводом 12. маја Дана општине Неготин, данас је у сали Дома културе „Стеван Мокрањац“  одржана је свечана седница Скупштине општине Неготин на којој су додељена највиша општинска признања. Свечаности су присуствовали Епископ Тимочки господин Иларион, председници општина и скупштина општина, привредних колектива, образовних установа  и бројни грађани општине Неготин.

 

Свечану седницу отворио је химном Републике Србије, хор девојака Уметничке школе “Стеван Мокрањац” којим је дириговала Ружица Рајковић, а присутнима се потом обратио председник Скупштине општине Неготин, магистар Милан Уруковић. Поздрављајући госте и све присутне у сали он се између осталог осврнуо на рад Скупштине општине Неготин у последњих годину дана.

„ Од 22. јануара ове године, када сам гласовима стабилне већине у СО Неготин, коју чине одборници коалиције Александар Вучић-СНС-Ивица Дачић-СПС, по други пут стао на чело општинског парламента у Неготину, одржали смо већ три седнице и врло озбиљно и темељно приступили решавању проблема за добробит наших грађана. Након конститутивне седнице, размотрили смо и усвојили  преко 40 тачака дневног реда. Том приликом бавили смо се бројним питањима од великог интереса за општину  и све наше грађане. Лично искуство ми међутим говори да нас чека велики посао како бисмо нашу општину учинили још бољим местом за живот. Посебно ми је задовољство што смо се у овом периоду, без обзира на политичке разлике, сложили да је свима нама одборницима Неготин на првом месту.То само показује нашу решеност да, на темељима истинских вредности, и поред  реалних потешкоћа, Неготин, за корак приближимо стандардима европских региона, којима историјски и географски припадамо.“ – рекао је између осталог мр Милан Уруковић.

Присутнима се обратио и председник општине Неготин Владимир Величковић, који је говорио о активностима локалне самоуправе и потенцијалима наше општине.

Нова администрација од фебруара бије нове битке на другачијем терену у односу на наше претке јер 21. век је донео нова правила игре коју треба разумети и савладати. Свако од нас зна да су наши највећи проблеми наталитет и одлив становништва. То је битка која се води на дуже стазе и коју морамо добити. Стварањем бољих услова за живот и рад, како у граду тако и селу, уређењем потребних простора, реконструкцијом путне инфраструктуре, подршком пољопривредним газдинставима, малим произвођачима јер пољопривреда је наша шанса. Радује ме  што смо озбиљним радом и субвенцијама постали најбоља општина у производњи меда у региону. То је игра коју смо  добро разумели и савладали. Политиком субвенционисања виноградарима и винарима обезбеђујемо простор за напредак, пружајући једнаку подршку производњи и промоцији, а све у циљу постизања доброг резултата. Верујте да улажемо максималне напоре на више колосека и да ће потези које смо повлачили у последње време ускоро бити и видљивији. Нисам од оних који ће се нечим што није извесно похвалити јер желим  да вас и после обављања ове функције погледам право у очи. рекао је између осталог Величковић, који је у свом обраћању захвалио институцијама, удружењима, предузећима, сарадницима, грађанима на доброј сарадњи  и искористио прилику да се посебно захвалим дивној деци, нашим најбољим амбасадорима који својим успесима, а ове године било их је поприлично, на најлепши могући начин промовишу свој град.

Татјана Васић, председница Комисије за избор и именовања, награде и признања образложила је Одлуку о додели мајских награда и повеља, а након тога председник општине Неготин, Владимир Величковић и председник Скупштине општине Неготин, мр Милан Уруковић, уручили су добитницима признања.

 

Мајске повеље за постигнуте резултате у земљи и иностранству у 2017. години додељене су Давиду Сурдановићу,  ученику ИИИ разреда УШ „Стеван Мокрањац“ за постигнуте резултате на музичким такмичењима, Хелени Шћопуловић, ученици трећег разреда  Неготинске гимназије за постигнуте резултате у области српског језика и језичке културе, Николи Прстићу, студенту Универзитета у Бечу, за постигнуте резултате на такмичењима из немачког језика, Ањи Павловић, ученици осмог разреда ОШ „Вера Радосављевић“ за постигнуте резултате на такмичењима из више области и Петру Видићу, ученику шестог разреда ОШ „Бранко Радичевић“ за постигнуте резултате на спортским такмичењима.

Мајске награде општине Неготин за постигнуте резултате и значајан допринос у развоју општине Неготин у 2017. години Уметничкој школи „Стеван Мокрањац“ за постигнуте резултате у областима образовања и културе, Добровољном ватрогасном друштву „Јабуковац“ из Јабуковца за постигнуте резултате у области хуманитарног рада, Културно уметничком удружењу мештана Уровице из Беча за постигнуте резултате у области хуманитарног рада, Стефану Марковићу, потпоручнику Војске Србије за постигнуте резултате на Војној академији у виду РВ и ПВО и Спасоју Булбићу, инструменталном солисти за постигнуте резултате у очувању народног стваралаштва.

 

На основу Статута општине Неготин и Одлуке о додели награда и јавних признања, председник општине Неготин уручио је на данашњој свечаности и две Плакете општине Неготин, др Радивоју Петрикићу адвокату у Бечу за помоћ и промоцију родног краја и Тамари Грујић, аутору и продутенту серијала “С Тамаром у акцији” за ширење хуманости.   

 

Поводом Дана општине Неготин расписан је и литерарни конкурс са темом „Неготин, песмом, јунаштвом и Сунцем обасјан“. Најбољи рад на свечаној седници Скупштине општине Неготин прочитао је Филип Стојисављевић, ученик трећег разреда ОШ “Вук Караџић”.

 

Свечана седница завршена је пригодним културно уметничким програмом у коме су учествовали квартет Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ из Неготина, Александар Иванов, ученик Неготинске гимназије, добитник Мајске награде, Спасоје Булбиће и КУД “Прераст” из Штубика.

  
 
 
 
 

 * Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.