Понедељак, 16. Јул 2018.

Обележен Дан Дунава

Туристичка организација општине Неготин бројним програмима и активностима укључила се по десети пут у међународну манифестацију обележавања Дана Дунава. Централна прослава, уз бројне програме, организована је јуче на обали Дунава. Програм на Кусјаку отворила је Татјана Панић, члан Општинског већа задужена за културу и туризам.

  

 „Локална самоуправа је покровитељ обележавања Међународног Дана Дунава, с обзиром да смо ми једна од општина у Србији, која има привилегију да кроз њу протиче највећа европска река, која својим током повезује десет земаља. Нисмо имали среће прошле недеље, било је најављених пљускова који су нам покварили тај викенд за организацију, али је добар одзив и данас, двадесетак екипа припрема рибљу чорбу, имамо добар музички програм, и драго ми је што су Неготинци одлучили да данас уживају у програму који смо им припремили. Дан Дунава је и део Неготинског лета, ми већ наредне недеље имамо још неколико занимљивих програма и тако све до 12. августа када се оно завршава обележавањем Дана младих.“ – истакла је Татјана Панић, члан Општинског већа општине Неготин.

Обележавање Дана Дунава отворили су и ове године најмлађи риболовци такмичењем у пецању рибе на пловак. Најбољи резултат код дечака остварио је Михајло Радуловић, друго место припало је Стефану Вагајићу, а треће Лазару Поповићу. Код девојчица, најуспешнија је била Вања Петковић, друго место заузела је Дуња Петковић, а треће Јована Радуловић. Општинска организација спортских риболоваца „Тимок“, најбоље пласиране такмичаре наградила је  пехарима и медаљама, а сви учесници награђени су, дипломама, штаповима и храном за пецање.   

  

Традиционално такмичење у припремању рибље чорбе „Кусјачки котлић“ и ове године је привукло највећу пажњу и знатижељу посетилаца Кусјачке плаже. Ове године за такмичење се пријавило 18 екипа. После двочасовног припремања жири у саставу: Мирољуб Илић, власник ресторана „Микис“ из Ландскрона у Шведској, Слађан Цветковић, кувар из Врања и неготински кувар Тоза Андрић, оценио је, да је најбољу рибљу чорбу припремила екипа „Миндазуки“ Александра Јаневског из Вражогрнца код Зајечара. Другу награду освојила је екипа „Перке“ Милана Перовића из Неготина, а трећу „Таса“ Дарка Тасића, такође из Неготина. Свакој од награђених екипа организатори су уз дипломе уручили и пехаре, а победничкој и котлић, а као и ранијих и ове године посетиоци на Кусјаку били су у прилици да пробају рибље чорбе које су припремили такмичари, али и организатори.  

Бурним аплаузима дочекани су и учесници Дунавске регате, која је и ове године  у част Дунаву, организована на релацији Михајловац-Кусјак. За највеселију посаду ове године проглашена је екипа “Руби” из Књажевца, док је титулу најшармантније екипе “Дана Дунава” понела екипа “Ристићи – Дунавске сирене” из Зајечара.

  

Посетиоци и учесници овогодишње манифестације могли су да уживају и у доброј свирци  бендова „Play On“ из Неготина и „Honkey Dory“ из Мајданпека.

Организатори програма прославе Дана Дунава у општини Неготин и овога пута били су Туристичка организација, Општинска организација спортских риболоваца „Тимок“ и Спортски савез општине Неготин, а покровитељ Општина Неготин.  Туристичка организација 29. јула организоваће на Кусјаку и дочек Ђердапске регате, док ће 1. августа у суорганизацији са Месном заједницом Прахово, бити дочекана и Регата реке, која креће из Старе Пазове и завршава се управо на обали Дунава у Прахову.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.