Понедељак, 30. Јун 2014.

Обележен Дан Дунава

 

Туристичка организација општине Неготин и ове године бројним програмима и активностима укључила се у међународну манифестацију обележавања Дана Дунава.

Уочи манифестације “Дани Дунава 2014”, у петак, 27. јуна, у градском парку, традиционално је приређена ликовна радионица. Неготински малишани, у пријатном амбијенту, уз тактове валцера Јохана Штрауса  “На лепом плавом Дунаву” сликали су на тему лепота Дунава.

   

По оцени жирија, којим је председавала сликар мр Драгана Јаћимовић, најбољи рад насликао је Данило Кесерић, друго место припало је Анђели Сладојевић, треће Анастасији Ћирић и четвро Данијелу Урекићу. Победнички рад биће штампан на плакату " Дани Дунава 2015."

Изложба ликовних радова свих учесника ликовне радионице приређена је на Кусјачкој плази у оквиру манифестације "Дани Дунава 2014."

  

Бројни програми организовани су и током јучерашњег дана на обали Дунава, на Кусјаку. И ове године највреднији су били риболовци, и то они најмлађи. Двадесетак дечака и десетак девојчица, такмичило се у пецању рибе на пловак.

 

Најбољи резултат код дечака остварио је Давид Поркариновић. Друго место припало је Милошу Тујкићу, а треће Лазару Поповић. Код девојчица, најуспешнија је била Катарина Предић, друго место заузела је Милица Предић, а треће Јелисавета Југовић. Општинска организација спортских риболоваца „Тимок“, најбоље пласиране такмичаре наградила је  пехарима и медаљама, а сви учесници награђени су, дипломама, штаповима и храном за пецање.   

 

Највећу пажњу и знатижељу посетилаца Кусјачке плаже, и овe године привукло је такмичење у припремању рибље чорбе, већ традиционални „Кусјачки котлић“.

 

Ове године за такмичење се пријавило 13 екипа. После двочасовног припремања жири је оценио да је најбољу рибљу чорбу припремила Данијела Вељковић из екипе „Капетан“ из Неготина. Друго место припало је екипи „Сека Персе“, а треће екипи „Тешкаши“. Победници овогодишњег такмичења, поред пехара и медаље, припао је и котлић. Рибље чорбе које су припремили такмичари, али и организатори, могли су да пробају и сви посетиоци на Кусјаку.  

 

Бурним аплаузима награђени су и учесници Дунавске регате, која је и ове године  у част Дунаву, организована на релацији Михајловац-Кусјак. Пехар за највеселију посаду ове године припао је посади „Неготинци“.

 

Посетиоци и учесници овогодишње манифестације могли су да уживају и у доброј свирци  бенда „The Jam Station“ из Ниша. Својим наступима широм земље и у иностранству, бенд уједно и промовише “Nisville jazz” фестивал, који ће се ове године на нишкој тврђави одржати од 14. до 17. јула

Организатори програма прославе Дана Дунава у општини Неготин и овога пута били су Туристичка организација, Општинска организација спортских риболоваца „Тимок“ и Асоцијација наутичког туризма у Михајловцу, а покровитељ Општина Неготин.

Дунав је најдужа река у ЕУ и друга, након Волге у Европи, која се протеже на 2.850 километара, а кроз Србију протиче у дужини од 588 километара. Међународни Дан Дунава је установљен 2004, а у Србији се обележава од 2007, са циљем промоције ове реке и туризма.