Петак, 12. Мај 2023.

ОБЕЛЕЖЕН 12. МАЈ ДАН ОПШТИНЕ НЕГОТИН

Поводом 12. маја Дана општине Неготин у сали Дома културе „Стеван Мокрањац“  одржана је свечана седница Скупштине општине Неготин. Седници су присуствовали бројни гости међу којима су били Епископ Тимочки господин Иларион, државни секретар министарсттва унутрашњих послова др Жељко Бркић, председници општина и скупштина општина, привредних колектива, образовних установа и бројни грађани општине Неготин.

 

Свечана седница Скупштине општине Неготин почела је минутом ћутања и одавањем поште трагично настрадалим у прошлонедељним догађајима у Београду, Младеновцу и Смедереву.

Након Химне Републике Србије коју је на почетку свечане седнице извео је хор ученика, бивших ученика и професора Уметничке школе “Стеван Мокрањац“, под управом професора Данила Перковића, присутнима се обратио председник Скупштине општине Неготин, мр Милан Уруковић, који се у свом излагању осврнуо на рад локалног парламента између две свечане седнице.

 

„До сада смо, тачније, од 30. маја прошле, до 14. марта 2023.  одржали 9 седница. Осам у 2022. и једну седницу у досадашњем периоду ове године. Одборници Скупштине општине су на тим заседањима, не рачунајући свечане седнице прошлог и овог маја, на дневном реду имали 106 тачака и 10 допуна, када је статистички део овог извештаја у питању. Одборници су усвојили на десетине одлука, решења, извештаја, правилника и предлога. Код изјашњавања смо били руковођени искључиво интересима грађана општине Неготин и у томе смо имали њихову подршку на коју смо наилазили у одјецима скупштинских заседања и у непосредној комуникацији са њима.“ рекао је између осталог мр Милан Уруковић и нагласио да  је Неготин поносан на своје великане и на седницама поводом 12. маја на посебан начин исказује своју доследност традицији, историји и великанима. Он је такође истакао да је ово датум поводом кога награђујемо резултате наших суграђана вредних и радних, који на разне начине помажу свом крају, доприносе његовом угледу и његовом имену, баш као што су и многи пре њих чинили.

Присутнима се обратио и председник општине Неготин, Владимир Величковић, који је у свом говору истакао да су нам трагични догађаји претходне недеље показали да је најважније да породица, породичне вредности, васпитање деце и омладине, буду приоритет приоритета. Досадашњи приоритет борба за голу егзистенцију више то није.

 

„Доживели смо тешко отрежњење које мора да промени наше начине васпитања деце, посебно мислим на социјализацију наше деце у којој им морамо помоћи с обзиром да је пандемија коронавируса нанела додатну штету. Велике трагедије остављају дубоке трагове, али не треба да дозволимо да туга коју осећамо постане наш највећи непријатељ и зато морамо да наставимо даље. Велика борба је пред нама, борба за друштвеност, активност, социјализацију, разумевање потреба других, поштовање родитеља, одраслих, учитеља, професора, службених лица, продаваца и других. У друштвени живот морамо вратити извините, хвала, молим, потребу да помогнемо слабијима, другачијима и свима којима је потребна подршка, лепа реч и дело а заборавити на поделе, сејање мржње и незадовољства. И то је драге колеге, сарадници, директори, професори, судије, тужиоци, полицајци, ватрогасци, предузетници, пољопривредници, спортисти, драги суграђани, наш заједнички задатак. И молим вас да, свако у својој кући, канцеларији, згради, улици, селу, ради на унапређењу свог микро света и окружења. Морамо имати времена и разумевања за своје најближе, пријатеље, колеге и у томе истрајати!“- рекао је Владимир Величковић.

Присутнима се обратио и епископ тимочки Иларион, који је рекао да треба да јачамо породичне вредности и да као заједница допринесемо не само бољим условима за живот већ да у срцу чувамо реч Господњу, да се у црквама молимо, исповедамо и живот исправљамо по јеванђељском мерилу.

Признања су добитницима, након образложења Татјане Васић, председнице Комисије за избор и именовања, награде и признања, уручили председник општине Неготин, Владимир Величковић и председник Скупштине општине Неготин мр Милан Уруковић.

 

 

Добитници Мајских повеља за 2022. годину су : Алексa Пауновић из Неготина, ученик трећег разреда Неготинске гимназије, за освојену трећу награду у Б категорији на Државном такмичењу из математике ученика средњих школа Републике Србије, Јеленa Поповић, Лунa Јовановић и Ањa Павловић, ученицe Неготинске гимназије, за освојено друго место на првенству Републике Србије из стоног тениса у категорији средњошколки, Недa Гергиновић, Анa Јовић и Миa Гергиновић, ученицe Основне школе „Вера Радосављевић“ из Неготина,  за освојено треће место на првенству Републике Србије из стоног тениса, у екипном такмичењу у школској 2022./2023. години, Теодор Милосављевић из Неготина, ученик шестог разреда Основне музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Неготина и седмог разреда Основне школе „Вера Радосављевић“ из Неготина, за освојено прво место на републичком фестивалу дечјег музичког стваралаштва ФЕДЕМУС - Деца композитори у Београду и Клеa Ковач из Неготина, ученицa петог разреда Основне музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Неготина, за освојену прву награду у дисциплини Солфеђо (2022) на републичком такмичењу из солфеђа и теоретских предмета у Београду.

  

   

Мајске награде додељене су : Драгану Ђорђевићу и Милану Младеновићу, припадницима Ватрогасно-спасилачког одељења Неготин и члановима Специјалистичког тима за спасавање из рушевина Одељења за ванредне ситуације у Бору, за постигнуте резултате и значајан допринос у развоју општине Неготин у области хуманости и посебног пожртвовања у ванредним ситуацијама,  Драгану Гмитровићу, дипломираном правнику из Неготина, за постигнуте резултате и значајан допринос у развоју општине Неготин у области побољшања услова за организовање образовно-васпитног рада у Предшколској установи „Пчелица“ и ОШ „Вук Караџић“ у Неготину, Удружењу „Гергина“ из Неготина, за постигнуте резултате и значајан допринос у развоју општине Неготин у области очувања влашке културне баштине и Еми Милошевић Анђелић, наставници музичке културе из Неготина, за постигнуте резултате и значајан допринос у развоју општине Неготин у области културе и образовања. 

 

На данашњој свечаности уручене су и две Плакете општине Неготин. Добитници су мр Даниела Пејчић, за изузетан допринос у афирмацији и промовисању општине Неготин кроз активности Тима за образовање Националног савета Влаха и Компанија „Еликсир“ Прахово доо Прахово, за изузетан допринос у свеукупном развоју  општине Неготин.

Поводом Дана општине Неготин и 210 година од погибије славног крајинског јунака Хајдук Вељка, расписан је и литерарни конкурс са темом „Хајдук Вељко у песми и речи. Најбољи рад на свечаној седници Скупштине општине Неготин прочитала је награђена Марија Маринковић, ученица 7/3 разреда Основне школе „Вук Караџић“.

У уметничком делу програма учествовали су ученици Уметничке школе Стеван Мокрањац и ОШ “Бранко Радичевић“ из Неготина.