Уторак, 14. Фебруар 2023.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СЛАВЕ СВЕТИ ТРИФУН

Широм Неготинске Крајине данас се обележава Свети Трифун, заштитника винара и виноградара, Централна манифестација у организацији Туристичке организације општине Неготин и под покровитељством Општине Неготин, одржана је на Рајачким пивницама. У славу вина, као и у свим српским винским и виноградарским подручјима, свечано је уз резање славског колача и орезивање винове лозе, обележен почетак још једне виноградарске године. Окупљене госте, учеснике програма и домаћине поздравио је Владимир Величковић, председник Општине Неготин, пожелевши срећну славу и родну и берићетну годину.

 

„Српска вина, у 21. веку, из године у годину, враћају стару славу и освајају нова подручја, а вина која настају на овом подневљу, чији квалитет потврђују бројна регионална и светска признања, чине нас све поноснијим. Драго ми је да се у квалитет и аутентичност наших вина, који су нама добро познати, уверавају љубитељи вина широм региона и Европе, и да се све чешће на веома захтевном и истанчаном тржишту вина, опредељују за вина са географским пореклом Неготинска Крајина. Општина Неготин кроз аграрни буџет, подржава пољопривредна газдинства која се баве узгојем винове лозе и производњом вина, неготинско удружење винара које окупља наше винарије и сеоска туристичка домаћинства, посебно важна за развој туризма у тимочком делу општине. Процес комасације који је у току и одвија се уз подршку државе, улагање је од велике важности за унапређење производње вина, а од посебне важности је и подршка коју Европска унија са Владом Републике Србије, пружа у циљу унапређења комплекса пивница, туристичког локалитета од значаја не само за наш крај, већ и шире. Наше богато наслеђе нас обавезује а уједно пружа и прилику за нове кораке у унапређењу бренда „Вина из Неготинске Крајине“, поручио је председник Величковић.

 

 

Чин резања славског колача је обавио протонамесник Петар Чолић, парох рајачко-рогљевски. Овогодишњи домаћин славе био је Игор Стојановић а славу је преузела Смиљана Арнаутовић. У пригодном програму  учествовали су ансамбл „Жирадо каваљери“, Зорица и Миле Сафет Костадиновић, Жикица Максимовић, завичајни песник Милан Котур, фрулаш Градимир Стаменковић Мрки и здравичар Ненад Петковић.

   

На крају програма обављено је традиционално освештање и  орезивање винове лозе како би се означила нова родна и плодоносна виноградарска година.