Уторак, 17. Новембар 2015.

О положају Рома данас у Неготину

Данас је у малој сали Општине Неготин одржан округли сто у организацији Мреже Одбора за људска права у Србији CHRIS са темом „Јавни форум – Дискриминација Рома у Србији“.
Циљ скупа је био отварање дијалога о проблемима који су последица дискриминације Ромске националне мањине у локалној заједници и о могућностима превазилажења ових проблема на темељу постојеће законске регулативе и међународних стандарда заштите људских права.

  

На скупу су говорили Драган Ђорђевић, кординатор Мреже Одбора за људска права у Србији CHRIS, Душан Првуловић, председник Одбора за људска права Неготин, Добрица Селимовић, кординатор за права Рома Одбора за људска права Неготин, Надица Васић, заменица председника општине Неготин, Александра Величковић, помоћница председника општине Неготин, представници Центра за социјални рад и ромске националне мањине.
На овом скупу разговарасло се о свим проблемима ове социјално угрожене популације међу којима су највећи незапосленост и лоши услови становања.
Надица Васић, заменица председника општине Неготин је присутне упознала са активностима које локална самоуправа предузима на решавању стамбеног збрињавања Рома који живе у Дунавској улици, док је о проблемима присутним у објекту „Бели двор“ говорила Александра Величковић, помоћница председника општине Неготин.
По први пут у Неготину су у отвореном дијалогу о тешкоћама и проблемима и начину њиховог превазилажења разговарали представници ове мањине, локалне власти и невладиног сектора.

  

Јавни форум у Неготину, Мрежа Одбора за људска права у Србији организовао је у оквиру пројекта Мрежа бесплатне правне помоћи CHRIS за Роме захваљујући подршци Civil Rights Defenders коју је обезбедила Шведска међународна агенција за развој SIDA.