Четвртак, 23. Јун 2016.

О нацрту плана детаљне регулације Рогљевачких пивница разговарало се са мештанима Рогљева

На Рогљевачким пивницама са мештанима Рогљева о Нацрту Плана детаљне регулације Рогљевачких пивница разговарале су Надица Васић,заменица председника општине Неготин, Валентина Николовска, директорка Завода за урбанистичко планирање и пројектовање и Маријана Ђорђевић из Канцеларије за локални економски и рурални развој. Циљ посете био је да се заинтересованим мештанима представи овај плански документ, могућности њиховог утицаја на коначну верзију Плана и чују њихове примедбе и сугестије.

"Нацрт Плана детаљне регулације Рогљевачких пивница биће на јавном увиду до 4.јула у холу општине,на општинском сајту а од данас и у самом Рогљеву са циљем да се грађани и мештани Рогљева на чијем се простору и налази комплекс укључе у процес доношења овог важног документа и допринесу његовом квалитету. Истовремено, реализујемо и пројекат "Лични ставови заједничке одлуке" уз финансијску подршку немачке и швајцарске владе преко њихових организација ГИЗ и СДЦ са циљем укључивања локалног становништва у доношење важних одлука. После усвајања овог планског документа приступиће се изради Пројекта водоводне и канализационе мреже. Уговор је већ потписан са Заводом за заштиту споменика културе из Београда који је израдио и ПДР Рогљевачких пивница. Општина Неготин је прошле године урадила и Пројекат санације локалног пута у дужини од 996,25 метара и вредност тих радова износи 11 011 125 динара. Каде ће се пут асфалтирати зависиће од финансијских могућности општине" - рекла је Надица Васић, заменица председника општине Неготин.

Валентина Николовска, директорка Завода за урбанистичко планирање и пројектовање којем се до 4. јула, као и Одељењу за урбанизам и грађевинарство грађани могу обратити за информације и стручну помоћ, упознала је присутне са детаљима Нацрта ПДР-а и између осталог истакла: "У комплексу рогљевачких пивница које се од 2010. године налазе на прелиминарној листи УНЕСКО-а неће бити битнијих интервенција као што је то био случај са рајачким. Ми смо данас овде у Рогљеву са намером да мештанима приближимо смернице овог Плана и упознамо их са њиховим могућностима утицаја на коначну верзију."

Мештани Рогљева показали су велико интересовање за учешће у процедури доношења овог документа."Битно је да је почело нешто да се ради. Свесни смо да је овај план основа за израду других пројеката којим би се уредио овај комплекс. Задовољни смо што се на томе ради, а и сведоци смо да се ових дана већ асфалтира пут ка пивницама што је врло битно за развој туризма и овог краја" - рекао је Зоран Васиљевић из Рогљева.

После јавног увида одржаће се и јавна седница којој ће моћи да присуствују и заинтересовани грађани. Термин одржавања биће благовремено објављен.