Уторак, 09. Аугуст 2022.

НИКОЛА БЕРТОЛИНИ, ШЕФ ОДЕЉЕЊА ЗА САРАДЊУ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ У СРБИЈИ У ПОСЕТИ ОПШТИНИ НЕГОТИН

У оквиру своје прве посете источној Србији Никола Бертолини, шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији данас је посетио општину Неготин. Након обиласка родне куће композитора Стевана Стојановића Мокрањца која ће ускоро бити комунално уређена и са осталим објектима музеја технички унапређена, уз постављање дигиталне опреме средствима Европске уније, у разговору са Владимиром Величковићем, председником Општине Неготин, дотакао се највећих пројеката који ће ускоро бити реализовани у нашој општини и изналажењу нових прилика за сарадњу.

  
  
 
„ Оно што ме посебно занима је како општине у овом региону, попут Неготина који има једну од највећих територија у земљи, има тако мало људи. Људи одлазе одавде, а оно што бисмо ми волели да видимо јесте како можемо заједно кроз међусобну сарадњу да допринесемо томе да пре свега задржимо младе и привучемо друге да дођу и живе овде. Још једна ствар која је јако важна не само за Неготин, већ и за све остале општине јесте придруживање Србије Европској унији. Мораћемо сви заједно да радимо на повећању капацитета локалних самоуправа, а локалне самоуправе истовремено да раде на већој сарадњи са грађанима како би грађани постали бољи партнери општини на том путу.“ изјавио је медијима Никола Бертолини, шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији.

  
 
Бертолини је још истакао да је најважније да се инвестира у људе, посебно младе људе, који представљају најважнију карику у процесу унапређења развоја општина.
 
„ Сматрам да је овај данашњи разговор сигурно отворио још неке нове идеје и смернице на које ћемо у наредном периоду обратити посебну пажњу. Разговор је био веома конструктиван. Ми смо предочили наше потенцијале, проблеме са којима се суочавамо у релизацији, тако да ми је драго што је господин Бетолини препознао проблеме са којима се суочавамо и сматрам да ћемо у наредном периоду неке ствари моћи да изменимо. Наш проблем као и већине општина ван центра наше земље и у нашем окружењу, јесте обезбеђење потребних кадрова за бржу реализацију више пројеката. Мислим да ћемо заједно наше капацитете у наредном периоду успети да променимо да боље.“ рекао је председник Величковић.

  
 
У наставку посете Никола Бетолини је разговарао са директорима и представницима туристичких организација из Смедерева, Пожаревца, Голупца, Мајданпека, Кладова и Неготина и обишао комплексе пивница у Рогљеву и Рајцу које ће бити реконструисане средствима Европске уније.





* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.