Среда, 08. Јул 2015.

Најбољи ученици обишли ХЕ „Ђердап 2“

Ученици генерације и ђаци који су остварили добар резултат на републичком или међународном такмичењу током минуле школске године, посетили су данас Хидроенергетски и пловидбени систем „Ђердап 2“, у оквиру манифестације „Тесла дани“ коју под покровитељством Општине  Неготин, реализују Народна библиотека „Доситеј Новаковић“ и Историјски архив Неготин.

  

Ученици су прво обишли Видиковац где су их о изградњи  Хидроелектране „Ђердап 2“ информисали дипломирани инжењери електротехнике Ивица Калиновић и Бранко Јаћимовић.

  

Уследио је обилазак Управне зграде. Посетиоце електране је поздравила Љиљана Милицановић, директорка ХЕ „Ђердап 2“ и најбољим ђацима општине честитала на успеху и пожелела да тако наставе и да својим будућим успесима допринесу развитку општине и друштва и уручила пригодне поклоне.

  

Ђацима је приказан филм о животу и раду Николе Тесле под називом „ Никола Тесла открића“,  научника у чију част се широм земље ових дана приређује мноштво програма.

У обиласку додатне електране, поред упознавања са начином  рада електране, демонстиран је и рад високофреквентног трансформатора, који су за 150–ту годишњицу Теслиног рођења израдили радници ХЕ „Ђердап 2“.

  

Следећи обилазак Електране који је намењен заинтересованим грађанима, у оквиру „Тесла дана“, биће организован у петак 10. јула. Телефон за привљивање је 542-380.