Петак, 15. Децембар 2017.

Министар заштите животне средине посетио Неготин

Горан Триван, министар заштите животне средине у Влади Републике Србије посетио је данас са својим сарадницима општину Неготин. Он се том приликом састао са Владимиром Величковићем, председником, Миланом Уруковићем и Милошем Гагићем, члановима Привременог органа општине Неготин.

 

Након састанка са руководством општине Неготин, министарн је присуствовао и презентацији два веома значајна пројекта, које  ЈКП “Бадњево” планира да реаслизује, а који се у великој мери односе на екологију. Реч о пројектима за реконструкцију фекалне станице у Неготину и  гашење пет котларница у централној зони града и изградњу јединствене топлане

    

“Први циљ и први задатак овог министарства јесте бављење отпадним водама што подразумева уствари почетак велике акције сређивања стања животне средине у Србији, због тога што је сасвим јасно да загађене површинске воде загађују земљу, загађују подземне воде, а са друге стране из загађене земље производимо храну и тако се вртимо у круг и никако да дођемо до краја и почетка целе те приче. Србија у овом тренутку према нашим проценама које нису дефинитивне треба да изгради негде око три стотине система за прераду отпадних вода, онда можемо мислити каква нам је Србије и ево као куриозитет могу да кажем податак да од неколико десетина тих система за прераду отпадних вода у Србији само три функционишу на задовољавајући начин и за ту намену мораћемо да потрошимо у наредним годинама негде око пет милијарди евра.” изјавио  је министар Триван и истакао да ће Србија морати да се много напрегне да би то урадила и да ће и општине као и република морати да издвоје онолико новца колико ту мора.”


Он је такође рекао да ту могућност за приватно-јавно партнерство,  наравно ту су и кредити и донаторска средства из фондова Европске уније.


“Важније од свега тога је да свака локална самоуправа схвати да без пројектно-техничке документације нема никаквог инвестирања. Један од разлога што сам данас овде је да вашој локалној самоуправи скренем пажњу да без пројектно-техничке документације, ми и да имамо тај новац, не можемо да га уложимо, јер без папира, нема ни ашова, што ја волим да кажем. Ми смо имали пре месец дана састанак са представницима већине локалних самоуправа где смо управо о томе и говорили, да требају све општине да се позабаве пројектно-техничком документацијом, ево сад смо у Неготину,  да видимо у којој смо фази, шта је то што Неготин већ има, јер морам рећи да наш округ или бивши Тимочки регион је доста добро унапред антиципирао проблеме и време које ће долазити, тако да су многе општине на нашем региону имају те планове изграђене и сада ћемо то морати да проверимо, да не бисмо ми живели у прошлости, да  видимо какво је уствари стање и када видимо шта може да се уради општина, а  шта ће радити министарство.”


Он је такође најавио да ће  буџет министарства морати да се значајно повећа односу на оно што су добили у 2017. години, ид а ће у  расподели новом буџета за 2018. годину, ово министарство морати да добије далеко више у односу на оно чиме сада располаже, али истовремено мораће сви да знају да ће новца бити уколико буде пројеката. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.