Четвртак, 21. Децембар 2017.

Министар пољопривреде посетио Сиколе, Александровац и винарију Матаљ

Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства у Влади Републике Србије, разговарао је са мештанима Сикола, Александровца, а на крају посете општини Неготин обишао је и винарију „Матаљ“.

 

Министар Недимовић приликом посете Сиколу, мешртанима овог села у брдско-планинском делу општине говорио је, измеђуосталог о напорима овог министарства да увећа иповрати сточни фонд у Србији.   

„Држава од укупног буџета који износи 400 милиона евра, 66 одсто издваја за сточарство. На жалост, трендови нису били такви у претходних тридесет година, да ми кажемо да имамо повећање сточног фонда негде. На срећу успели смо за  једну, две године да зауставимо даљи пад јер имамо тридесет година потпуни пад сточног фонда, нарочито у говедарству и то је озбиљан проблем. Разговарао сам са овим људима пре свега како да нађемо начин да помогнемо онима који имају малу количину стоке јер овде дефинитивно људи немају велике фарме, овде тотално другачија сточарска производња у односу на Војводину, у односу на дуге делове Србије и мораћемо да се пртилагодимо овим људима."

Приликом посете Александровцу. Бранислав Недимовић је мештанима говорио о комасацији, која је неопходна у овом крају, с обзиром на мале површине обрадивог земљишта. Он је истакао да држава даје 50 одсто од вредности комасације, али да се морају донети  нова правила игре да како би то било праведнија за све грађане. Најавио је и субвенције за набавку механизације.

„Ове године смо, бар на простору неготинске општине, за двадесетак трактора имали повраћај средстава за петнаестак хиљада евра. Имамо нове конкурсе  већ у понедељак и 5. јануара за тракторе и механизацију где држава даје 50 – 60% повраћаја уложеног, у питању су средства из ИПАРД-а. Морамо да променимо механизацију јер се тиме смањују тошкови пољопривредне производње, 30, 40  година је то све исто и није чудо што нам се све десило.“

На крају своје друге посете Неготину у само двадесетак дана, министар је посетио и новоизграђену винарију „Матаљ“ на Букову.

„Мени је задовољство што сам у једној од најбољих винарија не само у неготинском крају већ и у целој Србији. Ово је фантазија. Драго ми је да је господин користио  субвенције државе кад год и где год је то могао. Купио је сваки пут тикет и добио на лотоу.  Ово су озбиљне ствари, овакве ствари покрећу. Ово су прави породични  бизниси и ми иза оваквих ствари треба да станемо и у будућности  још више и јаче него што смо до сада то радили.“  

Владимир Величковић, председник Привременог органа општине Неготин, који је заједно са министром Недимовићем обишао Сиколе, Александровац и винарију „Матаљ“, истакао је да је његова жеља била да министар Недимовића упозна са свим областима пољопривреде у нашем крају,  са проблематиком  и потребама овог краја, а пошто то није успео да уради приликом први посете замолио је министра да још једном дође у Неготин.

„Данашња посета је била базирана на сточарској производњи код нас и обишли смо Сиколе и Александровац. Оно што је евидентно је да смо општина у руралном делу. Наши пољопривредници су старијег доба и желели смо да видимо како може и према том сегменту министарство да се позабави у том неком погледу од субвенција и политике самог развоја да базира и стави у неки услов да се према нашем крају гледа на неки другачији начин, зато што смо подручје које је погођено одливом младих људи, а имамо потребу да задржимо младе који су овде и можда да вратимо младе и да се у подстицаје да се они укључе активније бављењем разним гранама пољопривреде, што је битно. Сам крај има велики потенцијал  што је приметио и министар, наравно само политика развоја у овом крају мора да се базира на тренутним потенцијалима, а и према тим стварима које би требало да се побољшају кроз неке нове постицаје за развој у овом крају. Што се издвајања из општинског буџета тиче ту смо испред свих  на округу, мислим да морамо у договору са министарством можда да још неке ствари не преклапамо, да ми дајемо подстицаје за одређени део, а да само министарство буде више укључено у подстицаје за неке друге ствари тако да можемо помоћи нашим пољопривредницима са више страна. Да не буде да се даје за исту ствар тако да онда пољопривредник има могућност да изабере само једну.“ – изјавио је Величковић.  

Он је такође истакао да му је драго што је имао прилику да министра Недимовића упозна са једним младим предузетником који има велики потенцијал, жељу и енергију да свој посао у винарству шири. 

„Овај велики објекта који се гради желео сам да покажем министру и приметио сам његово одушевљење, а знам да је имао прилике да посети многе винарије у Србији и драго ми је да је он то препознао на тај начин, да је ово једна од лепших винарија у Србији. Самим тим сматрам да је то још један потенцијал око самог Николе и остали винари имају шансу да развијају и ту грану пољопривреде, виноградарство за које ћемо у наредном периоду обратити пажњу кроз комасацију коју смо већ спремили, која је покренута. Ми само желимо да се виноградарство врати  на стазе на којима је била  пре двадесеет и више година.“- закључио је Величковић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.