Четвртак, 05. Мај 2016.

Мајске свечаности поводом Дана општине Неготин

На данас одржаној конференцији за новинаре, Татјана Панић у Општинском већу општине Неготин задужена за културу и туризам и директори и представници установа културе и Туристичке организације општине Неготин, најавили су програме Мајских свечаности.   

Мајске свечаности ове године трајаће од 9. до 22. маја и у оквиру ових дана наши суграђани моћи ће да пристуствују бројним програмима које ће приредити  наше институције културе и туристичка организација општине Неготин. Оно што треба да знате је да су се све институције и локална самоуправа потрудиле да ове године на прикладан и свечан начин обележимо Дан општине. Биће доста нових програма, а неке програме ћемо и поновити, с обзиром да смо проценили да  заслужују да буду организовани и ове године. Реч је пре свега о програмима у којима ће учествовати наши неготинци, као што је рецимо изложба неготинских уметника, с додатком да ћемо ове године имати и изложбу фото клуба из Неготина. Оно што је мени драго је да су представници појединих удружења сами долазили и предлагали своје програме и надам се да ће се то наставити и наредних година и да ће Мајске свечаности бити што квалитетније“ – рекла је у између осталог Татјана Панић.

Овогодишње Мајске свечаности почеће у понедељак 9. маја у 11 сати обележавањем Дана победе у Новом градском парку. У 18 сати Народна библиотека „Доситеј Новаковић“ у својим просторијама приредиће изложбу „Ведрине и сете Бранка Ћопића“, а од 19 сати у Тодорчетовом конаку Историјски архив организоваће предавање „75 година од почетка Другог светског рата –неки нови аспекти“.

У уторак 10. маја у Тодорчетовом конаку, у организацији Музеја Крајине и у оквиру акције „Музеји Србије од 10 до 10“ биће отворена изложба Музеја рудничко-таковског краја „Средњовековни рудник“. Уторак поподне биће у знаку традиционалне манифестације „Сусрети села“ које организује Дом културе „Стеван Мокрањац“. Од 18 сати на  Градском тргу биће приређен Етно дан на коме ће месне заједнице и културно уметничка друштва која су учествовала у овогодишњој манифестацији представити обичаје, народне ношње ,специјалитете народне кухиње и све оно што одликује њихова села. За 19.30 сати најављен је дефиле учесника завршне смотре 43. Сусрета села, која ће почети пола сата касније. На завршној вечери у ревијалном делу представиће се најуспешније тачке са овогодишње манифестације, а биће проглашен и победник, као и друго и трећепласирана културно уметничка друштва.   

У 18 сати на Градском тргу биће отворен једанаести по реду Међународни сајам меда и вина - „Они виде мед и винО“. Према најавама директора Туристичке организације очекује се осамдесетак излагача из Србије, Бугарске, Румуније и Македоније, а своја вина представиће винари из свих познатих винских крајева наше земље. У оквиру Сајма меда и вина  од 19 сати у Музичком павиљону

Биће организована и Промоција књиге „ ВиноГрад“, професора Зорана Ђукановића са Архитектонског факултета у Београду. У 20 сати на  Градском тргу почеће Музички програм уз наступ бенда Стубови поп културе и Дреам банда. Организатор Сајма меда и вина и ове године је Туристичка организација општине Неготин.

Међународни сајам меда и вина - „Они виде мед и винО“ наставиће се и у четвртак 12. маја концертом Неготинских каваљера и поделом награда и признања. Након затвараwа Сајма од 21 сат и 30 минута на Градском тргу наступиће и познати певач Ацо Пејовић.  

Четртак, 12. мај биће у знаку Дана општине Неготин који се обележава у знак сећања на 12. мај 1833. године, када је Неготин ослобођен од вишевековне турске владавине.У 12 сати у Дому културе биће одржана Свечана седница Скупштине општине Неготин, уз присуство бројних гостију. На свечаној седници свечано ће бити додељене и Мајске награде и повеље општине Неготин за 2015. Годину. 12. Маја од 19 сати у галерији Дома културе биће отворена и  Изложба неготинских сликара.

Петак, 13.мај биће у знаку најмлађих неготинаца. У 16 сати на  Градском тргу почеће програм под називом „Слаткиш дан“, који је први пут организован прошле године, а већ од 17 сати Градским тргом прошетаће шарена поворка у оквиру традиционалног Дечијег карневала. Пола сата касније почеће и програм „Школе своме граду“ у организацији Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“, у оквиру кога ће наши најмлађи суграђани поклонити своме граду игре, песме и веселе осмехе.  За 20 сати најављено је Рок вече на тргу уз наступ групе „Неw деал” из Бора. Као предгрупа наступиће бенг “Ред Дангер” из Неготина. Организатори  су Туристичка организација и Дом културе.  

Шестог дана Мајских свечаности  од 18 сати у Музеју Хајдук Вељка биће приређен Концерт „Три Неготинца на гитари“. Наступиће Срђан Тошић, Огњен Грчак и Милош Арсенијевић.

Од 20 сати у Дом културе одржаће се и традиционални петнаести годишњи концерт КУД „Стеван Мокрањац“

У недељу 15.маја од 10 сати на Рогљевачким пивницама Планинарско друштво  „Дели Јован“ и Туристичка организација организоваће регионалну планинарску акцију „Стазама рајачког виногорја 2016“

О оквиру овогодишњих Мајских свечаности љубитељи позоришне уметности биће у прилици да у понедељак од 20 сати, на сцени Дома културе, уживају у позоришној представи „Клаустрофобична комедија“ Звездара театра.

Музеј Крајине  у среду, 18. маја од 18 сати у Музеју Хајдук Вељка приредиће промоцију зборника  „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“, док ће у четвртак 19. Маја у 18 сати у свом дворишту Историјски архив представити нови број часописа „Баштиник“.

Неготински матуранти и ове године, у петак, 20. маја у 12 сати, придружиће се својим вршњацима широм Европе кроз манифестацију Матурски плес. На Градском тргу плесаће више од 160 ученика завршних година Неготинских средњих школа.

Другу годину заредом Неготин ће бити и део манифестације „Ноћ музеја“ кроз више програма.  У 17 сати у дворишту Мокрањчеве куће наступиће хор Основне музичке школе „Стеван Мокрањац“, од 18 сати у централној згради Музеја Крајине биће организовано предавање о археолошком локалитету „Врело“ Шаркамен. У 19 сати у Музеју Хајдук Вељка биће отворена Изложба радова ликовне радионице Исидоре Живковић, а наступиће и полазници школе певања Иве Мрвош. У 20 сати у истом простору биће отворена и прва изложба Фото клуба „Неготин“, а од 21 сат наступиће неготинска рок група „Сторм“. 

Мајске свечаности биће затворене у недељу 22. маја Веселим спустом Тимоком у Рајцу. Овај програм је званично најављен за 8. мај, али је због високог водостаја Тимока и неповољних временских прилика одложен за 22. мај.  


 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.