Субота, 27. Септембар 2014.

Кори Удовички, потпредседница Владе учествовала у раду Савета Борског управног округа

Кори Удовички, потпредседница Владе Републике Србије,  министарка за државну управу и локалну самоуправу, Иван Бошњак, државни секретар у том министарству и представници републичке Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја, учествовали су у раду  седнице Савета Борског управног округа, која је данас одржана у Неготину.  Седници Савета којим је председавао Мирослав  Кнежевић, начелник Борског округа и командант Окружног штаба за ванредне ситуације присуствовали су Живорад Петровић, председник Општине Бор, Јован Миловановић, председник Општине Неготин, Борислав Петровић, заменик председника Општине Кладово и Драшко Ћетковић, заменик председника Привременог органа општине Мајданпек.

„Можда је ово изузетна година, па се неће поновити опет 50 година, али је то мала вероватноћа, ми морамо да будемо свесни да су климатске промене у току и да морамо да постанемо спремни за овакве ситуације. Прво да кажем, да је донет закључак Владе којим се три погођене општине Неготин, Кладово и Мајданпек, подведене под надлежност Канцеларије за помоћ и обнову и под законску регулативу, којом се пружа помоћ општинама које су биле погођене и током мајских поплава. Срећа у несрећи је да су сада, а и ови разговори су то показали, сама руководства општина, које су погођене спремнија, и да су боље одговорили на непогоде, а и процедуре на нивоу републике су разрађене, и сада ћемо бити у могућности да одговоримо много брже на потребе. Познате су процедуре, познати су критеријуми и они ће бити исти као и за становништво и општине погођене мајским поплавама. Позивамо свакако представнике локалних  самоуправа  да се не устручавају да траже сваку помоћ која им је потребна од Канцеларије за помоћ и обнову, наравно и од ресорних министарстава, где је то упутно. У овом случају најпогођеније су саобраћајнице и инфраструктура има и добар број домова који ће морати да се обнављају и ми верујемо да ћемо моћи да им по убрзаним процедурама пружимо кров над главом до зиме. Још само да нагласим да видимо велику солидаррност међу општинама у Борском округу и становништу, али позивамо и на већу свест и солидарност свих грађана Србије. Ово је срећом далеко мањи број погођених поплавама, али они који су погођени озбиљно су погођени и помоћ им је потребна, исти им је СМС број 1003, као што је био и за поплављене током маја. Позивамо све грађане Србије да буду будни и солидарни у помагању онима међу нама које погађају несреће које не можемо да контролишемо“- истакла је потпредседница Владе Кори Удовички, у изјави медијима по завршетку састанка.

Мирослав Кнежевић, начелник Борског управног округа захвалио се гостима из Београда који су присуствовали седници Савета у Неготину и позвао грађане Србије да у складу са могућностима уплате средства на наменске жиро рачуне које су, одмах после поплава,  отвориле општине Мајданпек, Неготин и Кладово.

„Ми смо данас имали могућност да министарку упознамо са проблемима четири општине Борског округа, који су пре свега везани за поплаве, које су задесиле овај крај у претходне две недеље. Искористио бих прилику да се обратим свим грађанима добре воље, привредним субјектима, локалним самоуправама са територије Републике Србије и позовем их да уплате помоћ на наменске рачуне које су општине отвориле за отклањање последица поплава“  

Представници министарства из Београда, заједно са својим домаћинима, после састанка одржаног у Неготину, кренули су у обилазак поплављених  подручја у општини Неготин и суседном Кладову.