Среда, 16. Септембар 2015.

Концерт прошлогодишњег победника натпевавања хорова

Концерт прошлогодишњег победника натпевавања хорова


Хору “Iuventus Cantat”, победнику традиционалног натпевавања хорова на 49. Мокрањчевим данима, уз златну статуету “Стевана мокрањца” припала је част да одржи целовечерњи концерт на јубиларном педесетом Фестивалу. Концерт је одржан претпоследњег дана Фестивала у Цркви Стеве Тројице. Публика је могла да ужива у делима Стевана Стојановића Мокрањца, Војислава Илића и Мирољуба Расинског.

 

Мешовити омладински хор “Iuventus Cantat”  постоји од 1985. у оквиру Сомборског певачког друштва основаног 1980. године. Члан је Европске федерације омладинских хорова (EFYC) и фондације ИНТЕРКУЛТУР. Под управом свог оснивача и диригента – Силвестера Хајнала, Хор је за кратко време стекао изванредну репутацију наступајући на свим значајним фестивалима у земљи и сарађујући са истакнутим оркестрима и диригентима. Освојио је много награда на неким од најугледнијих светских хорских фестивала: у Риму, 1998. (Фестивал духовне музике), Линцу, 2000. (Прва олимпијада хорова), Будимпешти, 2001. (VIII међународни фестивал- три златне медаље у категорији мушких, женских и мешовитих хорова), Ланголену, 2001.(55. Интернационални  фестивал музике- Прва награда у категорији мешовитих хорова, титула Диригента света Силвестеру Хајналу). у Кореји, на олимпијади хорова, 2002. године Хор је освојио златну медаљу, предвођен Александром Вујићем услед изненадне смрти Силвестера Хајнала. Непуне четири године, на челу хора је био Федор Проданов, а врло запажени резултати остварени су и под диригентском палицом мр Наде Вуковић.

 

Од марта 2008. Хором је дириговао истакнути композитор средње генерације – Минта Алексиначки. У том су периоду забележена учествовања на фестивалима Хорови међу фрескама у Београду, Мокрањчеви дани у Неготину, као и специјална награда на фестивалу у Нишу. Од марта 2012. године, диригентску палицу је преузела Дајана Мијић. Први одлазак на такмичење са новим диригентом донео је Златну медаљу на 37.Фестивалу омладинских хорова Војводине. Хор је исте године освојио Друго место на јубиларном 50. Фестивалу Музичких друштава Војводине, у Руми. 2014. године, Хор поново осваја златну медаљу на 38. Фестивалу омладинских хорова Војводине, а исте године постаје победник натпевавања хорова на 49. “Мокрањчевим данима” у Неготину.

 

Хором је дириговала Дајана Мијић, студент Музичке академије у Источном Сарајеву коју је уписала по завршетку Средње музичке школе у Суботици. Некадашњи дугогодишњи члан Хора Иувентус Цантат, потом и асистент Минте Алексиначког, на месту диригента сомборског ансамбла је од 2012. године. Бавила се волонтерским радом на разним музичким фестивалима у Србији и Босни и Херцеговини, као и у невладиној организацији Подијум која је ангажована у организовању мултимедијалних пројеката у области културе, спорта и образовања у Сомбору.