Понедељак, 14. Септембар 2015.

Класика у 11 на Градском тргу

Новина на јубиларним 50. Мокрањчевим данима, наишла је на позитивне одјеке љубитеља музике и самих извођача. Током трајања Фестивала, сваког дана, тачно у 11 сати,  на Градском тргу у Неготину,  публика ће уживати у звуцима класике.  

 

У суботу је публика била у прилици да прати концерт хорова Елегија из Москве и Каламариа из Солуна, који су наступили и на традиционалном натпевавању хорова. 

 

Московски хор Елегија, којим диригује Марина Алексејева, основан је 1992. године и већином га чине аматери, који су дипломирали у Дечјој школи хорког певања Весна. Репертоар Хора чине дела класика, старих мајстора и модерних, руских и иностраних композитора. Посебну пажњу хор поклања духовној музици и аранжманима народних песама. Хор често наступа у Москви и другим руским градовима, учествује на домаћим и међународним такмичењима и фестивалима, на којима често осваја награде и признања.

Хор Каламариа из Солуна, основан је 2007. године. Његов репертоар је разноврстан, али је акценат на делима барокних мајстора (Анерио, Вивалди, Калдара, Букстехуде, Бах). Хор је до сада учествовао на такмичењу Свет пева, у Санкт Петерсбургу 2007. године, представио се програмом филмске музике на фестивалу  Пара тхин алос а у априлу 2008. године је приредио коцерт са делима Јохана Себастијана Баха поводом 120 година Немачког института у Солуну. Хором диригује Костис Папазоглу.

До краја Фестивала, време од 11 сати  биће резервисано за музичко извођење студената Факултета музичке уметности из Београда.


Факултет музичке уметности Универзитета уметности у Београду 2015. године обележава 78 година од оснивања. Као најстарија високошколска институција у области музичке педагогије, заслужан је за постављање темеља укупног развоја система музичког школства у Србији. Данас са 822 студента и готово 200 наставника највећи је у региону и својим студијским програмима покрива све специјалности у области музике.