Петак, 20. Новембар 2015.

Израда насипа уз Јасеничку реку

Јован Миловановић, председник Општине Неготин обишао је јуче радове на насипу уз Јасеничку реку у Милошеву и код црпне станице Косно грло.

  

Радови на насипу уз Јасеничку реку код црпне станице Косно грло, где су у Дунав уливају Тимок и Јасеничка река, од великог су значаја, с обзиром да је овај насип заправо одбрана Неготина при високим водостајима реке Дунав.

  

„Ово је систем заштите од кога зависи град Неготин, најважнија тачка система заштите од поплава на територији општине Неготин. Приликом прошлогодишњег дотока Дунава који је био очекиван, 18 000 кубних метара у секунди, дошло би до преливања на овом месту где се спајају воде Дунава, Тимока и Јасеничке реке. Прошле године смо морали из превентивних разлога да надвисимо врх насипа џаковима, да се таква ситуација не би поновила дошло је до радова које данас обилазимо. Оно што желим да напоменем да је у претходном периоду извршена реконструкција пумпних станица, неке од њих, прошле године у време поплава, нису биле у оперативном стању. Данас су све пумпе у исправном стању.“ изјавио је Јован Миловановић.

  

Ово је прва фаза радова која ће бити завршена крајем недеље, док ће друга бити реализована наредне године. Паралелно са овим, изводе се и радови у Малој Каменици и Радујевцу, а све у циљу заштите становништва и имовине од поплава, док су радови на насипу уз Јасеничку реку у Милошеву завршени.

  

„На основу негативних искустава из прошлогодишњих поплава и сагледавања стања на овој деоници, примећена је потреба за проширењем профиног пресека Јасеничке реке у дужини од 1000 метара, с обзиром да је овај водоток ближног карактера. Пролећним отапањем снега долази до повећања протока реке што доводи до изливања воде у овом реону. Око 3000 кубних метара је измуљано, одстрањено је шибље и дрвеће из корита реке. Планирано је још радова у следећој години. Ови радови финансирани су средставима ЈП „Србијавода“, с обзиром да је ово један од водотокова првог реда. Желео бих да напоменем да због добре сарадње између локалне самоуправе и „Србијавода“ дошло до реализације многих пројеката који су неопходни за побољшање система одбране од поплава на територији општине Неготин. С тим у вези желим да подсетим да су у Радујевцу почели радови на изградњи насипа, процењена вредност је била милион евра, понудом се дошло до ниже цене, али је најбитније да се тај насип изгради како више не би страховали од будућих поплава које прете од Дунава. Паралелно са овим реализује се још једна инвестиција, а то је изградња таложне бране у Малој Каменици , као и одвожење отпадног материјала која је река нанела у прошлогодишњим поплавама.“ истакао је Миловановић.

Укупна вредност свих ових радова које изводи Водопривредно привредно друштво Неготин д.о.о. је 3 000 000 динара.