Петак, 22. Јул 2016.

Изложба “Никола Тесла и Хјуго Гернсбек - сарадња два велика ствараоца и визионара"

У организацији Историјског архива у Неготину а под покровитељством Општине Неготин у оквиру манифестације "Неготинско лето 2016", и поводом 160. година од рођења Николе Тесле у галерији Дома културе "Стеван Мокрањац" у Неготину, након поздравне речи Ненада Војиновића, директора Историјског архива у Неготину, и пројекције најновијег филма Музеја Николе Тесле "Никола Тесла - дух, дело, визија", одржано је предавање Владимира Јеленковића из Музеја Николе Тесле у Београду, на тему "Никола Тесла и Хјуго Гернсбек - тандем генијалних умова".

   

По завршетку предавања уследило је отварање изложбе у галерији Дома културе "Никола Тесла и Хјуго Гернсбек - сарадња два велика ствараоца и визионара", аутора Владимира Јеленковића и Зорана Јовановића Јус-а, а присутне је поздравила и Татјана Панић, члан Општинског већа задуженог за културу.

    

На изложби су изложена и два Теслина експоната, којa су изазвала велику пажњу наших суграђана - модел индукционог мотора са ротором у облику јајета са аутоматиком - "Теслино колумбово јаје" и Модел Теслиног трансформатора са аутоматиком.