Петак, 12. Октобар 2012.

Изложба графика

3916_1.jpg

У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ отворена је изложба графика примењене уметнице Невенке Стојсављевић. О уметничком опусу надарене уметнице која живи и ствара у Београду, учеснице прошлогодишње ликовне колоније “Ехо музике” у Рогљеву, говорили су мр Милан Радосављевић, директор Дома културе и Душанка Ботуњац, уметнички директор.

3916_2.jpg

Изложене графике Невенке Стојсављевић, израђене у техници линогравуре, одају уметницу изграђеног рукописа и препознатљивог света у којем провејава властити мисаони контекст. У потреби да ликовно дело промишља у распонима слојевитих нивоа, она је овладала особеним графизмом. Њега одликује след истоветних или приближно сличних записа. У питању су махом обједињени токови шрафираних кодова осетљиво поновљених у низовима или тек малим изменама, прострти преко кружног, елипсоидног или квадратом омеђеног поља. У њима нема знатнијих колористичких супстанци. Ограничене су на неутралну скалу сиве, црне и беле боје. 

3916_3.jpg

Невенка Стојсављевић излагала је на преко 300 колективних изложби у земљи и иностранству. Члан је УЛУС-а од 1978. године и ради на Високој струковној школи ликовних И примењених уметности у Београду.