Понедељак, 22. Октобар 2012.

Изложба „Фрагменти и форме“

У организацији Музеја „Крајине“  у Тодорчетовом конаку у Неготину, отворена је изложба слика и скулптура „Фрагменти и форме“, двојице уметника из Ниша. Изложбу потписују двојица уметника: вајар Миле Симић,  конзерватор у Народном музеју у Нишу и сликар, Мирослав Живковић, професор на Факултету уметности у Приштини и на Грађевинско-архитектонском факултету у граду на Нишави.

Обојица су добитници бројних награда за сликарство, односно вајарство. Учесници су многих колективних изложби у земљи и иностранству, као и уметничких  колонија, од којих је једну ликовну,  у Белој Паланци, основао Мирослав Живковић , који за собом има и 27 самосталних изложби. У претходним сезонама обојица су били учесници Ликовне колоније „Ехо музике“  у Рогљеву код Неготина.

3929_3.jpg

О уметничком опусу двојице уметника, на отварању, говорили су Гордан Јањих, директор Музеја Крајине и Весна Стаменковић, историчар уметности. Вајар Миле Симић је дугогодишњи сарадник Музеја „Крајине“, иначе, организатора  изложбе. Запажено је његово учешће на радовима у Лапидаријуму, али и на конзервацији археолошких предмета сталне поставке у овдашњем Музеју. Граду Неготину, као учесник овогодишње колоније Ехо музике – оставио је, као лични дар,  лиру исклесану у камену, инспирисан музичким опусом Стевана Мокрањца.

3929_2.jpg

У изложби слика и скулптура „Фрагменти и форме“ Мирослава Живковића и Милета Симића, уметника из Ниша, чланова експертског тима задуженог за рестаурацију и конзервацију предмета из ризнице Манастира Хиландар, неготинска публика моћи ће да ужива наредних десетак дана у Галерији конака кнеза Тодорчета.