Уторак, 23. Децембар 2014.

Иницијатива општине Неготин за измену закона о порезима на имовину

Крајем прошле недеље, у Београду је одржан састанак Мреже начелника локалних пореских администрација, који је организовала Стална конференција градова и општина - Савез градова и општина Србије уз подршку програма Институционална подршка СКГО - фаза 2 и програма Exchange 4.

Састанак је отворио Александар Бућић, помоћник генералног секретара за финансије, а након тога, Маја Радуловић, руководилац Локалне пореске администрације Општине Неготин представила је резултате пописа имовине за потребе опорезивања у општини Неготин – активности у оквиру ГИЗ пројекта „Општински економски развој у Источној Србији“.

У склопу овог пројекта било је ангажовано седам сарадника чији је основни задатак био ажурирање базе података пореских администрација, у смислу одласка на терен, упоређивање стварног стања на терену и онога што постоји у евиденцији ЛПА и евидентирање нових пореских пријава.

Акценат је првобитно стављен на 39 сеоских месних заједница, јер се на основу постојеће базе података дошло до закључка да су села најмање обухваћена, како због старосне структуре људи који тамо  живе тако и због  великог броја људи који живе и раде у иностранству те нису у потпуности упознати са пореском регулативом у општини.  

Пописивачи су обишли 8056 домаћинстава, поднето је 3147 нових пријава, извршене су 1942 промене, док код 2784 обвезника није било промена. Проценат пријављених домаћинстава у целости износи 34,56 одсто. Резултати који су добијени оваквом анализом показују изузетно мали проценат пријављених домаћинстава у целини, значи да је тек свако треће домаћинство плаћало порез према стварном стању. 

Такође на основу обављеног пописа, дошло се до закључка да је трећина објеката која је пријављења у евиденцији много мање квадратуре него што је стварно стање и да 60% обиђених домаћинстава имају придодат још један објекат, обично се ради о летњој кухињи

Од укупног броја пријава само су 2,5% пословни простори. Учешће стамбеног простора у новим пријавама је око 65% док су остало гараже. У просеку то је преко 400.000 метара квадратних површина за опорезивање.

Оно што је општина Неготин нагласила као главни проблем јесте лоша регулатива у Закону о порезима на имовину која је ступила на снагу ове године. Предлог прмене је упућен Министарству финансија као и Сталној конференцији градова и оптина а тиче се измене у погледу начина на који се опорезује остало земљиште у грађевинском подручју - дат је предлог да се за потребе опорезивања порезом на имовину узме стварна намена земљишта а не чињеница да се налази у грађевинском подручју.

Дата је иницијатива да се поново врати категорија помоћних објекта било за сврхе становања, било за пословне сврхе.

И оно што је најважније тражи се поновно враћање квалитета објекта као битног фактора који утиче на висину пореза.