Понедељак, 05. Октобар 2015.

Инфо-дан у оквиру програма прекограничне сарадње Србија – Бугарска

Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије у сарадњи са Заједничким секретаријатом Интеррег-ИПА програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија 2014 - 2020, oрганизовала је данас у Неготину прву од четири информативне радионице које ће бити одржане у Србији, током октобра месеца.

 

“Бугарски програм прекограничне сарадње са Србијом за период 2014. до 2020. одобрен је 30. јула ове године и ми смо кренули са активностима спровођења самог програма. 17. августа објављен је први позив, а крајњи рок за достављање предлога пројеката је 18. јануар 2016. године. Да не би људи лутали, с обзиром да има оних који никада нису учествовали у програмима прекограничне сарадње, сам програм организује низ информативних радионица, не за писање пројеката, него за објашњење како се попуњава апликациони формулар, који је мало различит у односу на претходни период. Иначе ово је трећа генерација програма, ми смо имали од 2004. до 2006. први програм, од 2007. до 2013. други и ово је сада трећа генерација програма. Реч о сличним средствима као и у прошлом програму, око 34 милиона евра укупно. Овај први позив ће финансирати пројекте у вредности до 12 милиона евра, не појединачно, али биће могућности да се доста пројеката финансира, с обзиром да је максимална вредност пројеката до 600 000 евра. Институције и организације у пограничном подручју Србије и Бугарске могу да пријаве пројекте у области туризма, подршке младима, заштите животне средине и управљању ризицима” – рекла је данас Кристина Ашковић из Канцеларије за европске интеграције.      

 

„Програм прекограничне сарадње прилика је и шанса за општину Неготин да у сарадњи са партнерима из Румуније и Бугарске, реши неке од бројних проблема. Заинтересовани смо за инфараструктурне пројекте и већ увелико преговарамо са партнерима из Румуније и Бугарске о њиховој реализацији. У току је припрема техничке документације и верујем да ћемо благовремено завршити све потребне припреме и да ћемо алплицирати до краја године, иако је рок 15. јануар“ – истакла је данас Надица Васић, заменица председника Општине Неготин.  

 

Осим у Неготина радионице ће бити организоване и у Алексинцу, Пироту и Предејану, а 20. октобра у Нишу, биће организован и Форум за тражење партнера.

 

“Ту ћемо покушати да из ове три области позовмо најрелевантније иституције из нашег пограничног региона и пограничног региона Бугарске, не би ли уколико већ немају неке контакте нашле адекватног партнера. То се односи на општине, туристичке организације, организације за подршку младима и организације које се баве заштитом животне средине, институције које се баве проценом ризика” – додала је Кристина Ашковић.

У Неготину ће 8. октобра бити одржан и Инфо дан у оквиру прекограничне сарадње Србија – Румунија.