Четвртак, 08. Октобар 2015.

Инфо дан у оквиру прекограничне сарадње Србија – Румунија

Неготин је данас био домаћин информативне радионице поводом расписивања првог конкурса у оквиру програма прекограничне сарадње Румунија – Србија.

  

“Конкурс је расписан 15. септембра и трајаће до 15. јануара, за обичну врсту пројеката, а имамо такође и стратешке пројекте за које је конкурс отворен до 15. марта. Укупан буџет за овај конкурс је 50 милиона евра, с тим што је од тог износа за стратешке пројекте предвиђено 22 милиона. Кроз овај конкурс биће подржани пројекти у области транспорта, заштите животне средине, разне акције које подржавају запошљавање, пројекти у склопу реаговања у ванредним ситуацијама, као и пројекти у области туризма. Ми смо овде данас да представимо пријавни пакет, да потенцијалним корисницима објаснимо шта су приоритети, на који начин треба да попуне тај пријавни пакет и уједно да им кажемо да је Канцеларија за европске интеграцје, као координатор свих програма прекограничне сарадње на располагању њима, као и наше канцеларије у Вршцу и Бору” – истакла је Јелена Стојовић, координатор програма Румунија - Србија у Канцеларији за европске интеграције.

  

Надица Васић, заменица председника општине Неготин, изразила је задовољство што је наш град поново домаћин информативне радионице у оквиру програма прекограничне сарадње. Пре два дана то је била радионица у оквиру сарадње са Бугарском, а данас је инфо дан у склопу сарадње са Румунијом, са којом такође имамо успешну сарадњу.  

  

“Општина Неготин је у претходном периоду имала изузетну сарадњу са Румунијом. Недавно смо били у Турн Северину и тамо смо са нашим дугогодишњим партнерима договорили заједничко аплицирање у оквиру овог позива. Очекујемо да успешно реализујемо још неки пројекат, не само са Турн Северином већ и са неком другим општинама из наше суседне земље” – рекла је Надица Васић.    

  

Током октобра и новембра планирано је одржавање укупно 12 радионица, по шест са српске  и румунске стране. Након тога, у зависности од потреба које се јаве у региону, можда се одржи и други круг радионица где ће потенцијалним корисницима бити дато више информација о самим условима конкурса.